Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia na ŚP
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DE,DM,FA,ŚW
- Kontakt:
Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia na ŚP
Dzień dobry. Jestem nowa w świadczeniach rodzinnych i chciałam zaciągnąć opinii jak przeprowadzić procedurę, bo na forum czytałam już kilka opinii. Pani starała się o ŚP w związku ze sparowaniem opieki nad niepełnosprawną babcią. Oczywiście od nas otrzymała decyzję odmowną, odwoływała się, a SKO uchyliło naszą decyzję w całości i przekazało do ponownego rozpatrzenia. SKO podał wytyczne jakie mamy wykazać dodatkowo w wywiadzie.
Teraz moje pytanie brzmi czy my znowu wydajemy decyzję odmowną czy możemy przyznać jak Pani spełnia wytyczne?
Teraz moje pytanie brzmi czy my znowu wydajemy decyzję odmowną czy możemy przyznać jak Pani spełnia wytyczne?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia na ŚP
możecie rozstrzygnąć jak chcecie, oby zgodnie z materiałem dowodowym 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Ale niepełnosprawność babci powstała po ukończeniu przez nią 25 roku życia to chyba najbezpieczniej jest wydać decyzję odmowną i niech się wnuczka odwołuje?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
ty nie masz robić bezpiecznie tylko zgodnie z prawem... jeśli SKO ci wskazało prawidłową wykładnię i zaleciło jej zastosowanie to pominięcie tych wskazań może spełniać przesłanki art 231KK

wiem o 2 postępowaniach gdzie klienci naskarżyli na wójtów o uparte stosowanie 17 ust 1b wbrew wskazaniom kolegium i sądu. Przy sądzie sprawa jasna i ktoś dostanie po uszach bo wskazania SA są wiążące, przy kolegium różnie może być ale na pewno wójt nie jest szczęśliwy§ 2. Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji, gdy decyzja ta została wydana z naruszeniem przepisów postępowania, a konieczny do wyjaśnienia zakres sprawy ma istotny wpływ na jej rozstrzygnięcie. Przekazując sprawę, organ ten powinien wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy.
§ 2a. Jeżeli organ pierwszej instancji dokonał w zaskarżonej decyzji błędnej wykładni przepisów prawa, które mogą znaleźć zastosowanie w sprawie, w decyzji, o której mowa w § 2, organ odwoławczy określa także wytyczne w zakresie wykładni tych przepisów.

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FB26C66482
Na marginesie należy w tym względzie zauważyć, że poprzednia decyzja Wójta (datowana na [...] lutego 2022 r.) została przez SKO uchylona, właśnie ze względu na odmowę przyznania skarżącej przedmiotowego świadczenia, wyłącznie w oparciu o art. 17 ust. 1b u.ś.r., a więc wbrew skutkom prawnym wynikającym z ww. wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Mimo zawarcia przez organ odwoławczy uwag i wytycznych w tym zakresie, w uzasadnieniu decyzji kasatoryjnej z dnia [...] lutego 2022 r., nie zostały one uwzględnione przez Wójta, wbrew dyspozycji art. 138 § 2a k.p.a. Regulacja ta nakazuje organowi I instancji, ponownie rozpatrującemu sprawę, uwzględnienie wytycznych organu odwoławczego zawartych w decyzji kasatoryjnej, w zakresie wykładni przepisów prawa, które przez organ I instancji zostały uprzednio błędnie zinterpretowane. Jak wskazuje się jednolicie w orzecznictwie: wytyczne organu odwoławczego w zakresie wykładni przepisów mogących znaleźć zastosowanie w sprawie, o których mowa w art. 138 § 2a k.p.a., wiążą organ I instancji (por. m.in. wyrok NSA z 20 listopada 2020 r., I GSK 595/18, Lex nr 3167243, czy wyrok WSA w Gorzowie Wielkopolskim z 15 września 2021 r., II SA/Go 471/21, Lex nr 3226233). Również z tego względu sąd zdecydował o uchyleniu decyzji Wójta z dnia 25 lutego 2022 r.
Na marginesie należy w tym względzie zauważyć, że poprzednia decyzja Wójta (datowana na [...] lutego 2022 r.) została przez SKO uchylona, właśnie ze względu na odmowę przyznania skarżącej przedmiotowego świadczenia, wyłącznie w oparciu o art. 17 ust. 1b u.ś.r., a więc wbrew skutkom prawnym wynikającym z ww. wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Mimo zawarcia przez organ odwoławczy uwag i wytycznych w tym zakresie, w uzasadnieniu decyzji kasatoryjnej z dnia [...] lutego 2022 r., nie zostały one uwzględnione przez Wójta, wbrew dyspozycji art. 138 § 2a k.p.a. Regulacja ta nakazuje organowi I instancji, ponownie rozpatrującemu sprawę, uwzględnienie wytycznych organu odwoławczego zawartych w decyzji kasatoryjnej, w zakresie wykładni przepisów prawa, które przez organ I instancji zostały uprzednio błędnie zinterpretowane. Jak wskazuje się jednolicie w orzecznictwie: wytyczne organu odwoławczego w zakresie wykładni przepisów mogących znaleźć zastosowanie w sprawie, o których mowa w art. 138 § 2a k.p.a., wiążą organ I instancji (por. m.in. wyrok NSA z 20 listopada 2020 r., I GSK 595/18, Lex nr 3167243, czy wyrok WSA w Gorzowie Wielkopolskim z 15 września 2021 r., II SA/Go 471/21, Lex nr 3226233). Również z tego względu sąd zdecydował o uchyleniu decyzji Wójta z dnia 25 lutego 2022 r.
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
Dobrze wiedzieć, że się wyklarowało w orzecznictwie, że kolegijne też są wiążące 
Znaczy, że i też przy tej drugiej ktoś po uszach dostanie

Znaczy, że i też przy tej drugiej ktoś po uszach dostanie

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Ktoś kiedyś ze szkolących mi mówił, że w którymś SKO, Prezes kolegium nakazał pisać wnioski do prokuratory o niedopełnienie obowiązków służbowych, jeżeli organ I instancji nie zastosował wykładni przepisów ich organu.
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
no i prawidłowo wg mnie bo czasem jak człowiek czyta / słucha historie to masakra...
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki serdeczne za pomoc. Trochę mi wyjaśniliście sprawę. jak dobrze rozumiem to jak Pani spełni zalecenia SKO to będzie się należało świadczenie.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Ale tu wnuczka stara się na babcię ... Naprawdę nie ma nikogo innego w pierwszej kolejności ? Ja bardziej pisałem o sytuacji z art.17b ust.1 jeżeli SKO powiedziało, że brak możliwości stosowania tego przepisu to w kolejnej decyzji nie można się na niego powołać.
Oprócz Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia na ŚP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Co robicie z przedużonymi z covida decyzjami jak osoba przyjdzie z nowym orzeczeniem???
ŚP a Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
zasiłek pielęgnacyjny dla UKR
rejestr straży granicznej
Sprawozadnie świadczenia rodzinne
dzieci urodzone w tym samym roku
opuszczenie dziecka
pobierany rodzicielski i nabycie prawa zasiłku dla bezrobotnych
Świadczenie pielęgnacyjne a podjęcie zatrudnienia
JAK POLICZYĆ DOCHÓD
rejestr żłobków pomocy
samotny ojciec
Dochody do czystego powietrza, a dochody do DO