Proszę o pomoc! Co sądzicie?
- Otrzymałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika
- wezwałam na wywiad (wezwanie odebrała mama)
- nie wstawił się na wywiad w wymaganym terminie
- zrobiłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania uznającego go za uchylającego się od zobowiązań
- wysłałam wniosek do Komornika w sprawie dokonanych wpłat w przeciągu ostatnich 6 miesięcy (zasądzone alimenty 550, czyli 50% to 275
-otrzymałam odpowiedź od Komornika który wykazał następujące wpłaty:
1. 707,83
2. 260
3. 248,42
4. 688,99
5. 497,17
6. 346,96
Zadłużenie za 6 miesięcy to 3 300. Dokonał wpłat na łączną kwotę 2 749,37 ale jak widać w nie każdym miesiącu wywiązywał się z 50 %.
- następnie zrobiłam zawiadomienie o zakończeniu postępowania dowodowego
- po czym dłużnik się wstawił i tłumaczył się, że był zagranicą
- zażyczył sobie przeprowadzenie wywiadu i złożył oświadczenie majątkowe( wszystko po terminie)
- wydałam decyzje uznającą dłużnika za uchylającego się od zobowiązań
- dłużnik odwołał się do SKO
- SKO uchyliło decyzje organu I instancji, twierdząc, że Pan w przeciągu 6 miesięcy spłacił więcej niż 50% i, że nie musi w każdym miesiącu być 50 %. Jeżeli we wcześniejszym miesiącu zapłacił więcej to należy to zaliczyć na poczet kolejnego miesiąca. Zarzucili mi również fakt, iż matka odebrał wezwanie i z przyczyn niezależnych od siebie nie miał możliwości przekazać pisma synowi bo był zagranicą. Powinnam to zbadać i przywrócić termin.
Ponadto powołanie się na art. 5 ust. 3 jest bezpodstawne bo mimo wszystko zgłosił się na wywiad. A co za tym idzie Pan nie unikał w świadomy sposób współpracy z organem.
Decyzja SKO jest do ponownego rozpatrzenia.
Jakie kroki teraz mam poczynić, jeżeli zgadzam się z SKO?