Moi drodzy, dzisiaj poszły ostatnie przelewy z 500+ na stary okres. Okazało się że Pani przekroczył dochód i nie powinna była dostać tego przelewu za wrzesień.
Powiedzcie czy dobrze myślę, że nie powinnam jej uchylać decyzji tylko od razu po wszczętym postępowaniu, wydać decyzję o nienależnie pobranych. Dobrze myślę???
Decyzja uchylająca czy decyzja o np
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Decyzja uchylająca czy decyzja o np
Poczekaj 8 dni, a decyzja sama zdechnie
Potem postępowanie ws. zwrotu.

Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- oko12
- Referent
- Kontakt:
A jeżeli chcę to załatwić teraz za jej zgodą to powinnam jednak uchylić, później wszcząć postępowanie o NP i decyzja o NP?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W tym przypadku (ze względu na przekroczenie dochodu) w pierwszej kolejności wykorzystujesz przepis naszej ustawy, czyli art. 27 i zawiadomienie o wszczęciu. Zostało Ci kilka dni, więc ja bym poczekał do 1 października.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Jeżeli Pani napisze prośbę o uchylenie decyzji, zastosuje art.155 Kpa to nie muszę wysyłać zawiadomienia tylko uchylam, a później już kolejny etap.
Chociaż masz rację, dzięki temu że poczekam to będzie szybciej bo nie trzeba będzie czekać 14 dni od decyzji uchylającej. Chyba że zastosujemy zrzeczenie się odwołania to już w ogóle czas się skróci.
Chociaż masz rację, dzięki temu że poczekam to będzie szybciej bo nie trzeba będzie czekać 14 dni od decyzji uchylającej. Chyba że zastosujemy zrzeczenie się odwołania to już w ogóle czas się skróci.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ona nie może Ci napisać prośby o uchylenie, bo najpierw stosujesz prawo szczególne, czyli tryb art. 27, który "sprzeciwia się" uchyleniu w trybie art. 155 Kpa.
Albert Camus
Albert Camus
Oprócz Decyzja uchylająca czy decyzja o np - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zasiłek macierzyński przysługujący po utracie zatrudnienia
dziwny jak dla mnie przypadek- działy specjalne pit 36
decyzja z SKO dla żony wójta
wniosek z przeliczeniem a brak dokumentów
500 + , zasilek rodzinny prosba o obliczenie dochodu.
SYGNITY - błędy w listach wypłat
działalność na ryczałcie Izyda
Zaległe wynagrodzenie - odprawa wypłacone w 2016 r.
Kobieta zamężna z alimentami na dziecko
ryczałt dwie stawki 3% i 8,5%
alimenty na rzecz innych osób
OBWIESZCZENIE Dochód z gospodarstwa rolnego w 2016
KOORDYNACJA- RODZINA PATCHWORKOWA
dochód dziecka pozostającego pod opieką opiekuna pr.
tabela B sprawozdania co miesiac
Wniosek o ustalenie prawa do Świadczenia Wychowawczego w Emp