decyzja umarzająca nienależny zasiłek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 lis 2015, 12:52

Czy umarzał ktoś nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny? Jeśli tak, to bardzo proszę o wzór uzasadnienia. Mam bardzo ciężką sprawę, gdzie jednocześnie mam wniosek o umorzenie i odwołanie do SKO. Termin mam do czwartku żeby wysłać odwołanie, a jeśli w tym czasie wydam decyzję o umorzeniu nienależnego zasiłek, to bez sensu będzie wysyłanie odwołania. Wójt chce umorzyć ten zasiłek, więc mam mało czasu na stworzenie tej decyzji. Bardzo proszę o pomoc, w międzyczasie robię swoje uzasadnienie, ale bardzo proszę także o jakiś wzór, bo nie ma mojego kierownika i nie mam z kim skonsultować ewentualnej decyzji.
monika32

Napisano: 20 sty 2016, 16:09

JA JUZ DAWNO ROBIŁAM UMORZENIE ALE MOZE SIE PRZYDA

Pani
ul.

Decyzja Nr
z dnia

Działając na podstawie art. 104 i art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - kodeks postępowania administracyjnego(Dz. U. z......) w związku z art. 30 ust. 9 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr ...... oraz upoważnienia Burmistrza..... po rozpatrzeniu podania złożonego dnia ....

Postanawiam
umorzyć w całości kwotę 840,00 zł z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych wraz z ustawowymi odsetkami w kwocie 52,95zł. Łączna kwota do umorzenia 892,95zł.

Uzasadnienie
Decyzją Nr..... z dnia.... ustalono, że świadczenia rodzinne pobrane w okresie od 01-01-2009 do 28-02-2009 na dzieci ....... są świadczeniami nienależnie pobranymi.

W dniu ..... zwróciła się Pani z prośbą do tutejszego Działu o umorzenie należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, motywując swoją prośbę trudną sytuacją rodzinną.

W dniu..... Dział świadczeń Rodzinnych wystąpił do Kierownika tutejszego Ośrodka z prośbą o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego z Panią ...., celem ustalenia czy zachodzą uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.

Dnia ..... został przeprowadzony rodzinny wywiad środowiskowy przez pracownika socjalnego, z którego wynika, że:
1. Pani ..... wraz z córką ..... prowadzi wspólne gospodarstwo domowe.
2. Pani ..... jest obecnie zarejestrowana w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
3. Obecna sytuacja Pani .... jest trudna ze względu na brak dochodu. Strona utrzymuje się wraz z córką z pobieranego zasiłku rodzinnego w wysokości 68,00zł miesięcznie oraz z pobieranego funduszu alimentacyjnego w wysokości 200,00zł miesięcznie. Świadczenia te wypłacane są przez M-GOPS Dział Świadczeń Rodzinnych .......
5. Pani ..... utrzymuje kontakt z dziećmi umieszczonymi w rodzinie zastępczej.

Zgodnie z art. 30 ust. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
W związku z powyższym ustalono, że zachodzą okoliczności uzasadniające umorzenie należności od świadczeń nienależnie pobranych wraz z ustawowymi odsetkami w łącznej kwocie 892,95zł

Mając na względzie powyższy stan faktyczny i prawny, należało orzec jak w sentencji.

Pouczenie
   stronie przysługuje odwołanie od niniejszej decyzji do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Piotrkowie Tryb. ul. Słowackiego 19, 97-300 Piotrków Tryb., za pośrednictwem organu wydającego decyzję, w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.

Otrzymują:
1. Pani .....
2. a/a
JONEK21

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x