Witam
Czy ma ktoś z Was wzór pisma do KRUS w związku z przyznaniem świadczenia pielęgnacyjnego rolnikowi w związku ze zmiana ustawy o społecznym ubezpieczeniu rolników ? Chodzi mi o zbadanie statusu rolnika w KRUS .
ja nie badam, informuję że mają 30 dni by pójść do KRUS i piszą mi oświadczenie że maja składki w KRUS, więc ich już nie ubezpieczam w ZUS bo są ubezpieczeni z innego tytułu...
Kasia 7 już po 1 października to Twoje nie badanie jest nieaktualne, jeżeli w ciągu miesiąca od wydania decyzji rolnik nie uzgodni z KRUS o przejściu na ubezpieczenie na wniosek przeznaczonych dla rolników opiekunów (tylko emerytalne i rentowe, bez chorobowego, wypadkowego itp.,) to będzie podlegał ubezpieczeniu w ZUS. Od 1października przywrócono możliwość ubezpieczenia krus dla opiekunów, ale na innych zasadach niż maja to rolnicy pracujący w gop. rolnym. To zgłaszanie się do ubezp. w KRUS jest sprawą terminową dla nowych - 1miesiąc, lub do 1kwietnia 2016r dla tych przed 1 października, czy jak przegapi się termin, to czy będzie go można przywrócić nie wiadomo.