decyzją uznająca dł. za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 kwie 2014, 11:52

Witam. Mam problem z decyzją uznającą dłużnika za uchylającego się.
Dłużnik zgłosił się na wywiad, złożył oświadczenie majątkowe i zobowiązał się do zarejestrowania się w PUP jako os. bezrobotna lub poszukująca pracy. Nie wywiązał się z obowiązku zarejestrowania się i zostało wszczęte postępowanie uznające dłużnika za uchylającego się. U Komornika sprawdziłam, czy wywiązywał się z 50% (nie wywiązywał się). W związku z powyższym została wydana decyzja uznająca dł. aliment. za uchylającego się. Decyzją została mu wysłana, zwrotka jeszcze nie wróciła a dziś rano przychodzi matka dłużnika z umową o pracę, którą dłużnik podjął jeszcze w lutym.
Co dalej mam zrobić?? Po uprawomocnieniu się decyzji starostwo i prokuratura ?? W sumie nie wiem, jak postąpić. Wiem, ze kiedyś na forum pojawił się podobny temat ale nie mogę coś go odszukać.
Proszę o pomoc.
Agam120

Napisano: 22 kwie 2014, 11:54

Piszesz do Starostwa i Prokuratury
Olga23

Napisano: 23 kwie 2014, 8:40

Wszystko się robi dalej. Jak coś dłużnik może się też zawsze odwołać.
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 8:47

Dwa pytania
1. kiedy był na wywiadzie i do kiedy mial się zarejestrować?
2. Odebrał wszczęcie postępowania osobiście?
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 9:47

Na wywiad wstawił się w terminie, jako osoba niezarejestrowana podpisał zobowiązanie, że w ciągu 14 dnia przedłoży zaświadczenie z PUP, że się zarejestrował. Niestety, nie przedłożył takiego zaświadczenia, dlatego zostało wszczęte postępowanie. Wszczęcie zostało przesłane pocztą i odebrane przez dłużnika. Od czasu wszczęcia do wystawienia decyzji minęło sporo czasu, bo komornik zwlekał z wystawieniem zaświadczenia o dokonanych przez dłużnika wpłatach (zaświadczenie wydał po pisemnym ponagleniu). W międzyczasie przyszła do nas matka dłużnika z informacją, że syn lada dzień będzie miał podpisana umowę o pracę dlatego się nie rejestruje w PUP. Poinformowałam, aby zaraz po podpisaniu umowy zgłosiła się z nią do nas. Niestety, dopiero po wystawieniu decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się, przyszła do nas i przedłożyła umowę, która podpisana została 03.02.2014 r.!!!! Czyli sporo czasu mieli, aby ją nam dostarczyć, ale jak mówi, zapomniała.
Gość

Napisano: 23 kwie 2014, 10:00

jezeli przyniosła ci umowe o pracę po wydaniu decyzji i to możesz
1. na podstawie art.154 par 1 KPA uchylić decyzję
lub
2. Poradzić-czytaj- zasugerować stronie żeby od decyzji się odwołała
osobiście polecam 1.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 10:50

Czyli mam dwie możliwości: jedną z nich jest skierowanie wniosków do prokuratury i starostwa ale też mogę decyzję uchylić. Szczerze mówiąc wolałabym druga opcję, ale nie wiem czy to będzie poprawne.
Może ktoś się jeszcze wypowie??
Agam120

Napisano: 23 kwie 2014, 11:51

Decyzji samemu nie uchylaj, niech dłuznik sie odwoła, jeżeli wszystko było robione z ustawą FA i KPA to niczym nie ryzykujesz. Nie wiem też czy gość nie chce być od Ciebie cwańszy dlatego ja bym jeszcze ustalił czy dłużnik na dzień dzisiejszy nadal pracuje ( umowa o pracę z 3.02.2014r.) w tym celu wystąpić samemu do pracodawcy albo niech dłużnik przyniesie aktualne zaswiadczenie od pracodawcy. oczywiscie uprzejmie poinformować komornika o wykonywaniu zatrudnienia przez dłuznika.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x