decyzja z ROPS a utrata dochodu
decyzja z ROPS a utrata dochodu
Witam!
Sprawa następująca:
Dwoje dzieci, ale wniosek tylko na drugie
Rops Wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze)
Rops odesłał mi ksero wniosku z decyzją o przyznaniu na drugie dziecko
w styczniu jednak w rodzinie zmienił się dochód (bo Pan zakończył prace w tej firmie która oddelegowała go za granicę) przebywa już w Polsce
Następnie Pan ma przyznane świadczenie emerytalne z Zus.
W takiej sytuacji nowy wniosek na pierwsze dziecko (jedynie na pierwsze)
rozstrzygnięcie - decyzja.
ale co z decyzją z ROPS, który wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze dziecko)
bo przecież jak im kryterium pozwoli to drugie dziecko (to z decyzji z ROPS) powinno dostawać do końca okresu zasiłkowego.
Tylko jak postąpić, czy coś odsyłać do Rops do uchylenia?
help
Sprawa następująca:
Dwoje dzieci, ale wniosek tylko na drugie
Rops Wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze)
Rops odesłał mi ksero wniosku z decyzją o przyznaniu na drugie dziecko
w styczniu jednak w rodzinie zmienił się dochód (bo Pan zakończył prace w tej firmie która oddelegowała go za granicę) przebywa już w Polsce
Następnie Pan ma przyznane świadczenie emerytalne z Zus.
W takiej sytuacji nowy wniosek na pierwsze dziecko (jedynie na pierwsze)
rozstrzygnięcie - decyzja.
ale co z decyzją z ROPS, który wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze dziecko)
bo przecież jak im kryterium pozwoli to drugie dziecko (to z decyzji z ROPS) powinno dostawać do końca okresu zasiłkowego.
Tylko jak postąpić, czy coś odsyłać do Rops do uchylenia?
help
Re: decyzja z ROPS a utrata dochodu
zakończ koordynację wyślij dokumenty i zapytanie czy w tej sprawie nadal zachodzi koordynacja i wsio
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w momencie gdy pan zakonczyl prace za granica i zlozyl o tym informacje do ciebie powinnas byla odeslac to do ROPS - oni pewnie uchyliliby swoja decyzje i ty musialabys dalej rozpatrzec ten wniosek...zrob to teraz , nie mozesz nic w sprawie tego dziecka sama ustalac dopoki ROPS nie uchyli swojej decyzji i nie wskaze ze teraz w sprawie tej ty jestes organem wlasciwym
ok kbkb pisze:w momencie gdy pan zakonczyl prace za granica i zlozyl o tym informacje do ciebie powinnas byla odeslac to do ROPS - oni pewnie uchyliliby swoja decyzje i ty musialabys dalej rozpatrzec ten wniosek...zrob to teraz , nie mozesz nic w sprawie tego dziecka sama ustalac dopoki ROPS nie uchyli swojej decyzji i nie wskaze ze teraz w sprawie tej ty jestes organem wlasciwym
tylko jak to ogarnąć?
na razie miałem telefon i czekam na te dokumenty od Pani!
1.taraz wypłacam (z decyzji z Rops)
2. wyśle do ROPS i oni uchylą swoją decyzję ... za jakiś czas
czy czasem Pani nie będzie musiała zwracać kasy z odsetkami za styczeń i luty itp. bo od stycznia mąż już "tylko w domu" i za to nie ma mowy o koordynacji
jak Rops uchyli swoją decyzję i wskaże że teraz w sprawie jestem organem właściwym
to mam rozstrzygać w kwestii tylko drugiego dziecka? (zgodnie z wnioskiem pierwotnym z kwietnia)
A jak Pani lada dzień przyjdzie to może śmiało złożyć wniosek na pierwsze dziecko (który mogę rozpatrzyć bo już mąż w domu, bo jest utrata dochodu)
Ps. Rozumiem, że mam zrobić nowy wniosek tylko na pierwsze dziecko? (Sygnity) (żeby było właściwie i dobrze zliczało do sprawozdań?)
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie mam sygnity wiec nie wiem jak to masz ogarniac w programie, ale ogolnie to tak - dopoki decyzja od marszalka nie jest uchylona to ja realizujesz, jak marszalek przysle,ze teraz juz ty jestes organem wlasciwym w sprawie to rozpatrzysz ten wniosek z kwietnia i przyznasz swiadczenie na drugie dziecko, jesli bedziesz juz mial wniosek na pierwsze dziecko i ustalono dochody to przyznasz na to drugie juz do konca okresu zasilkowego, jesli wniosku na pierwsze dziecko nie bedzie i nei bedziesz mial dochodu - to tylko do 31.03. Wyplacone swiadczenia na podstawie decyzji marszalka za okres kiedy ta decyzja bedzie juz uchylona a ty przyznasz swiadczenia swoja decyzja - zaliczysz na wyplaty naleznego z twojej decyzji swiadczenia - wiec nienaleznych nie bedzie ...ale jak najszybciej musisz do ROPS pzrekazac zmiany jakie nastapily w tej rodzinie...nie wiem jak wasz ROPS ale nasz w kazdej decyzji przyznajacej swiadczenie w pouczeniach pisze klientom,ze maja niezwlocznie ich powiadomic o kazdej zmianie,szczegolnie o zakonczeniu pracy za granica - wiec oni powinni wiedziec,ze niezwlocznie po zakonczeniu pracy za granica mieli o tym poinformowac ROPS
A jak postąpić w przypadku kiedy jest uzyskanie dochodu i przekroczenie na 1 dziecko? Czy wysłać informację do ROPSU i czekać na uchylenie decyzji czy sami możemy to zrobić?
Dziękuje kb! ! !
pogonie wnioskodawcę z tymi papierami
a Rops u mnie też w decyzji poucza o obowiązkach o ludzie mają to w ...
pogonie wnioskodawcę z tymi papierami
a Rops u mnie też w decyzji poucza o obowiązkach o ludzie mają to w ...

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jesli decyzje na pierwsze dziecko wydal ROPS to sama niczego nie robisz tylko przekazujesz to co klient do ciebie przyniosl do ROPSUTerasa pisze:A jak postąpić w przypadku kiedy jest uzyskanie dochodu i przekroczenie na 1 dziecko? Czy wysłać informację do ROPSU i czekać na uchylenie decyzji czy sami możemy to zrobić?
Oprócz decyzja z ROPS a utrata dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Nieadekwatna odpowiedź SYGNITY- P.Tomku pomocy
przekroczenie dochochodu nie wypłacono kasy
Pan TOMEK, ELMER pomocyyyyyyyyyyy http://forum.ops.pl/viewt
ROPS
jak liczyć gospodarstwo
Alimenty na rzecz innych osób!
ma 500 i teraz do ROPS????
Wzór pisma dla osoby nie będącej stroną w sprawie
wyjazd całej rodziny za granicę,
wynajm mieszkania
ulga od 09.2017
sprawozdanie za styczeń - p. Tomek proszę o pomoc