Decyzja zmieniająca - Stypendia

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 12 maja 2015, 8:06

~aatka

Uchylić czy zmienić za zgodą stron? Jak będzie prawidłowo?
Rita

Napisano: 12 maja 2015, 8:28

Mógłby ktoś podrzucić taki wzór decyzji...Bardzo proszę.
Rita

Napisano: 12 maja 2015, 8:29

ja bym cofnęła
ustawa wyraźnie mówi,że stypendium wstrzymuje się lub cofa
xyz@

Napisano: 12 maja 2015, 11:11

Skonsultowałam to z naszym radcą prawnym i faktycznie bezpiecznie będzie cofnąć stypendium, stosując się do informacji zawartej w ustawie. Odnalazłam taki wzór cofnięcia stypendium:

D E C Y Z J A
w sprawie cofnięcia stypendium szkolnego
Na podstawie art. 104 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r; Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), art. 90n ust. 1 w związku z art. 90o ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz w związku z § 12 Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ................. stanowiącym załącznik do uchwały Nr ............................ z dnia ..................roku oraz uchwale Nr ............................... z ........................zmieniającej uchwałę w sprawie uchwalenia Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ...................., po rozpatrzeniu wniosku Pani ..............................:

cofam prawo do stypendium szkolnego uczniowi ............. z dniem 1 stycznia 2015 r.

uzasadnienie

Decyzją Nr ....................... z dnia .............. Wójt Gminy .............. przyznał stypendium szkolne uczniowi klasy ..................................na okres od 01.09.2014 r. do 30.06.2015 r. W dniu 11.05.2015 r. matka ucznia Pani ............ poinformowała Wójta Gminy .............. o rezygnacji ucznia z kontynuowania nauki szkolnej od dnia 01.01.2015 r.. Zgodnie z art. 90b ust. 3 i art. 90d ust. 1 ustawy o systemie oświaty stypendium szkolne przysługuje w sytuacji, gdy stypendysta pozostaje uczniem; wykreślenie ze szkoły powoduje utratę statusu ucznia a tym samym ustanie przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium.
W takiej sytuacji przepisy art. 90o ust. 4 ustawy o systemie oświaty nakazuje cofnięcie prawa do stypendium, co zostało stwierdzone w sentencji.

- i nie rozumiem dlaczego w górnej części decyzji widnieje zapis "po rozpatrzeniu wniosku Pani..."- mam odwołać się do wniosku z września 2014 r. ?? Czy chodzi tu o wskazanie oświadczenia o rezygnacji ze szkoły córki, które złożyła mi klientka?
Rita

Napisano: 12 maja 2015, 11:59

tak usuń
xyz@

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x