Technicznie może tak, ale faktycznie powinna być nowa decyzja. Przecież to dotyczy "nowego' dziecka...mopsss pisze:każdą zmianę (np zmiana składu rodziny) należy wprowadzić jako wniosek zmieniający a więc decyzja też jest zmieniająca
decyzja zmieniająca urodzenie i przyznanie na pierwsze
Re: decyzja zmieniająca urodzenie i przyznanie na pierwsze
- Sipera
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
- Kontakt:
jaka decyzja zmieniająca? Nowy wniosek, nowa decyzja. W pierwszym wniosku miałaś inny skład rodziny i inną sytuację.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
viewtopic.php?f=61&t=207233355&start=90
Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.
Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.
Straszne głupoty piszesz... Technicznie tak musisz zrobić w programie ale faktycznie wydajesz NOWĄ decyzję do NOWEGO wniosku!mopsss pisze:viewtopic.php?f=61&t=207233355&start=90
przecież zmieniasz pierwszą decyzję. w pierwszej odmówiłaś świadczenia na cały okres zasiłkowy, a skoro teraz przyznajesz na to samo dziecko no to wypadałoby zmienić te pierwsza decyzję w tej właśnie części... i po prostu przyznajesz na te kolejne dziecko
- Sipera
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
- Kontakt:
pierwszy raz słyszę, że jak urodzi się nowe dziecko zmienia się pierwszą decyzję a pracuję od początku w świadczeniach.
Nowy wniosek, nowa decyzja i kropka.
A czy przeczytałeś post w którym jest napisane że wnioskuje na pierwsze dziecko na które wcześniej była odmowa i na nowo urodzone?Sipera pisze:pierwszy raz słyszę, że jak urodzi się nowe dziecko zmienia się pierwszą decyzję a pracuję od początku w świadczeniach.
- Sipera
- Starszy referent
- Kontakt:
a no tak, przeczytałam i dalej zdania nie zmieniam
W pierwszym wniosku było sobie 4 dzieci. Nie spełniali kryterium dostali odmowę na pierwsze, pozytywnie na troje pozostałych
Rodzi się kolejne dziecko Pani składa wniosek na nowe dziecko i na to na które dostała odmowę. Koniec. Jeżeli teraz spełnia warunki dostaje i na pierwsze z dochodem i na kolejne bez dochodu.
W pierwszym wniosku było sobie 4 dzieci. Nie spełniali kryterium dostali odmowę na pierwsze, pozytywnie na troje pozostałych
Rodzi się kolejne dziecko Pani składa wniosek na nowe dziecko i na to na które dostała odmowę. Koniec. Jeżeli teraz spełnia warunki dostaje i na pierwsze z dochodem i na kolejne bez dochodu.
no i w tym momencie masz dwie odrębne wykluczające się decyzje. na jednej masz napisane że odmawiasz świadczenia na dziecko xy, a na drugiej że przyznajesz świadczenie na dziecko xy, okres na który przyznajesz jest zawarty w okresie na który była odmowa...
Czy ktoś bardziej doświadczony może się wypowiedzieć czy moje wnioski są logiczne i poprawne?
Czy ktoś bardziej doświadczony może się wypowiedzieć czy moje wnioski są logiczne i poprawne?

- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Też tak uważamSipera pisze:a no tak, przeczytałam i dalej zdania nie zmieniam

Oprócz decyzja zmieniająca urodzenie i przyznanie na pierwsze - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
czy uchylaliścię komuś decyzję na prośbę strony
zmiana
Czy niezbędny wyrok rozwodowy?
Sprawozdanie dane styczeń a różnice w lutym Sygnity
zmiana
wniosek
Jak wprowadzić w sytem dochód utracony -sygnity
plan rodzicielski ?
wywiad środowiskowy
dochod
Proszę o podpowiedz, tłumaczenie dokumentów z zagranicy?
Wam też empatia nie działa :(
proszę o pomoc PILNE.....
wydatki na wynagrodzenia sprawozdanie
dwie prace w 2014, utrata jednej, uzysk drugiej
sprawozdanie