1) Art. 20 ust.4 naszej ustawy mówi, że "w przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego na nowy okres świadczeniowy złoży wniosek wraz z dokumentami
do dnia 31 sierpnia, ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz
wypłata świadczeń przysługujących za miesiąc październik następuje do dnia
31 października".
Decyzje wydajemy zazwyczaj zgodnie z KPA w ciągu 30 dni.
Czy w przypadku niedotrzymania terminu 30 dni można podpiąć się pod w/w artykuł i bez konsekwencji wydać decyzję np. pod koniec października (przed wypłatą październikową oczywiście)?
2) Wniosek został przyjęty z datą 5 sierpnia. Brakowało zaświadczenia od komornika. Zaświadczenie dotarło do nas 12 sierpnia. 1 września podczas weryfikacji dochodów okazało się, że w roku 2015 był dodatkowy dochód oprócz pracy, którą wykonuje do dziś (babka zapomniała sobie) i muszę go utracić. Została telefonicznie poproszona o dostarczenie pit-11. Przyniosła go 12 września.
Co z terminem wydania decyzji?
30 dni od wpływu wniosku minęło 5 września. Czy na wydanie decyzji mam teraz czas do 12 października (30 dni od wpływu ostatniego dokumentu)? Czy ten termin wydłuża się "z automatu" czy muszę pisać babce informację o przedłużeniu do 2 miesięcy?
Bardzo Was proszę o wyjaśnienie tej sytuacji, bo mam dużo podobnych przypadków, a to mój pierwszy okres zasiłkowy