decyzje o uznaniu dłuznika za uchylającego sie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 24 lut 2015, 9:10

Powiedzcie jak to jest naprawdę i z czego to wynika;

1. czy wydajemy decyzje o uznaniu za uchyl. się na każdy okres świadczeniowy, czy tylko jedną, która cały czas jest w mocy;

2. co jeżeli dłużnik spłaca i stawił się na wywiad, uchylamy tą/te decyzje?
legalna 01

Napisano: 24 lut 2015, 9:18

1. jak wydajesz jedną decyzje o uchylaniu sie to jest ona cały czas w obiegu prawnym, a w kolejnym okresie świadczeniowym robie umorzenie postępowania z odpowiednim uzasadnieniem i adnotacja ze kiedys była juz wydana decyzja o uchylaniu i jest cały czas wazna i nie ma podstaw aby wydawac drugi raz taka decyzje, stąd umorzenie;
2. wygaśniecie decyzji robisz
Monika000

Napisano: 24 lut 2015, 9:24

z jakich pzrepisów to wynika, że tylko jedną decyzję, skoro ja np. wydaje decyzje , że uznaje go za uchylajacego si.e w okresie świadczeniowym 2013/2014
kaja111111

Napisano: 24 lut 2015, 9:48

W dniu ..... zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie uznania Pana za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Z informacji od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w wynika, że nie wywiązuje się Pan ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów (art. 5 ust. 3a ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów). W dniu ..... mocą decyzji Nr ...... został już Pan uznany za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. W związku z faktem, iż sprawa uznania Pana za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych została poprzednio rozstrzygnięta inną decyzją ostateczną, która nadal jest aktualna i funkcjonuje w obrocie prawnym, to zgodnie z art. 105 § 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego w przypadku, gdy dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną, należało wszczęte postępowanie umorzyć. Mając na względzie powyższe należało postąpić jak w rozstrzygnięciu.

przeczytaj sobie.
Monika000

Napisano: 24 lut 2015, 9:56

faktycznie, wynika to z przepisów, tylko jakich????

Monia tylko nie mów, że takie postanowienia piszesz????
11111maniek

Napisano: 24 lut 2015, 10:49

A co jeśli ja już taką ponowną decyzję o uznaniu dłużnika już wydałam w tym nowym okresie świadczeniowym też mogę to umorzyć czy muszę już ciągnąć to dalej i pisać do prokuratury???? POMOCY
Miecieć

Napisano: 24 lut 2015, 11:09

ja wydaję w każdym
EWS

Napisano: 24 lut 2015, 11:11

I wydajesz decyzję i piszesz normalnie do prokuratury zgodnie z postępowaniem wobec dłużników tak??
Miecieć

Napisano: 24 lut 2015, 11:14

do prokuratury i starosty
EWS

Napisano: 24 lut 2015, 13:11

To która opcja jest w końcu poprawna???
Miecieć

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x