decyzje od X/2015 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 sie 2015, 18:27

czy każdą decyzję przyznaną na okres dłuższy niż do końca września należy zmienić po wcześniejszym wywiadzie, nie można z urzędu z powodu zmiany przepisów prawa, bez wywiadu, wywiady są aktualne, przerażenie mnie ogarnia ponieważ tylko w tym m-cu mam rekwalifikację 12 zasiłków stałych i w X " na abarot" to samo.
jemiołka

Napisano: 17 sie 2015, 19:12

a 87 stałych...:):) a dawaliście okresowe do x lub XI?
Wredna1

Napisano: 18 sie 2015, 7:21

Wredna. A co myślisz o dożywianiu? Zmieniać decyzje w związku z waloryzacją? Ty tu jesteś konkretna osoba. Wypowiedz się. No i jeszcze DPSy.
rogalik

Napisano: 18 sie 2015, 10:01

tak ogólnie to też mam z kilkadziesiąt stałych, okresowe też przyznane do XI i XII - to wszystko trzeba zmieniać, ale czy nie da się zmienić z urzędu bez wywiadu, mam aktualne wywiady, które w X nadal będą aktualne, a posiłki/ celowe/ i dożywianie też, chociaż zmiana kryteriów nie będzie miała wpływu na te świadczenia?
jemiołka

Napisano: 18 sie 2015, 10:43

oo jakieś światełko w tunelu. My zawsze przy zmianie kryterium robiliśmy wywiady sugerując się po 1 art 106 ust. 4 (jak by nie patrzyl jest to przynanie zasiłku w nowej kwocie, owszem zmiana ale...) a po 2 to jak mam osoby z dochodami np w rodzinie gospodarstwo, rodzinne itp to w sumie gdzie mam te dochody policzyć, na kartce?? Wywiad to jednak wywiad. Ale w sumie fajnie by było mieć pewność, że może jednak tych wywiadów nie potrzeba. Ktoś coś w tym temacie??
ancyk

Napisano: 18 sie 2015, 11:49

Co prawda art. 106 ust. 4 mówi o wywiadzie , ale dalej art. 106 ust.5 ,że zmiana decyzji na korzyść strony( a korzyść będzie) nie wymaga jej zgody. Więc jeżeli jest aktualny wywiad można zmianę decyzji zrobić z urzędu ( u nas tak będziemy robić)
GABA

Napisano: 18 sie 2015, 12:41

z jaką datą wydawać decyzje zmieniające skoro rozporządzenie wchodzi z dniem 1 października to czy można wydawać decyzje już 30 września a czy trzeba czekać do 1 października - chodzi mi o stałe?
emil

Napisano: 18 sie 2015, 12:55

Można zmieniać decyzje już z mocą obowiązywania od października bo RRM jest ogłoszone w DZ.U 14 lipca 2015r ( nasz prawnik tak polecił)
GABA

Napisano: 18 sie 2015, 13:16

GABA - nigdy się nie spotkałam ,by zmieniać coś co jest opublikowane ale jeszcze nie obowiązuje:((( troszkę dziwną wykładnię zastosował chyba Wasz prawnik:((
a może to nowe trendy prawnicze:)
zuzanka

Napisano: 20 sie 2015, 7:45

Jestem po kontroli no i problem się pojawił w 2012 roku kiedy to była podobna sytuacja - wywiady są niezbędne i koniec taką otrzymałam instrukcję.
aqq

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x