błagam pomocy bo już nic nie ogarniam robimy decyzje zwrotne za tamten okres świadczeniowy czy nie--------- jestem zdana sama na siebie i już mam dość błagam pomocy.
zmiana ustawy w tym zakresie wejdzie w życie od 18 września - został wykreślony art. 27 ust. 2 n(..organ wydaje.. decyzję w sprawie zwrotu ....) - nie będzie już obowiązku wydawania decyzji o zwrocie i całego administracyjnego postępowania egzekucyjnego
Z ustawy wykreślono przepis nakładający obowiązek wydawania po zakończeniu okresu świadczeniowego decyzji w sprawie zwrotu.
Ale wg mnie pojawia się problem: otóż decyzja zwrotową jest decyzją na podstawie której powstaje to co nazywamy zobowiązaniem tj. obowiązkiem dłużnika do zapłaty należności z tyt. wypłaconych świadczeń FA w ustalonej kwocie terminie i formie. Ustawodawca używa tutaj określenia "należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego".
Jeżeli nie wystawimy takiej decyzji to nie powstanie zobowiązanie i tym samym nie ma czego ściągać.
Istotą egzekucji jest przymuszenie dłużnika do wykonania świadczenia ale dopiero wtedy jeżeli nie wykonał świadczenia w wymaganym terminie.