Art 27 ust. 3: Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
Jeśli komornik nie prowadzi postępowania egzekucyjnego - wszczęcie
Art 27 ust.3a: Jeżeli jest prowadzone postępowanie egzekucyjne w celu zaspokojenia roszczeń osoby uprawnionej z tytułu alimentów, organ właściwy wierzyciela, który wypłacał świadczenia z funduszu alimentacyjnego, będący wierzycielem należności, o których mowa w ust. 3, przyłącza się do tego postępowania. Organ, który przyłącza się do postępowania egzekucyjnego, ma te same prawa co wierzyciel uprawniony z tytułu alimentów. - przyłączenie.
Wiem wiem ale co to dla nas oznacza? Jak dla mnie, ale oczywiście mogę się mylić, to gdy mamy złożony wniosek o FA wraz z zaświadczeniem o bezskuteczności, to ZAWSZE jest prowadzone postępowanie egzekucyjne.
W starych sprawach nie zawsze.
APE zostało umorzone, a komornik nie prowadzi już postępowania egzekucyjnego w celu zaspokojenia roszczeń osoby uprawnionej z tytułu alimentów.
a jeżeli mam wysłane TW do Urzędów skarbowych i mi ich nie umorzyli. w takim przypadku nie mogę wnioskować do komornika o przyłączenie się do egzekucji za te okresy, czekam aż US morzy Tak?
kolejne pytanie: czy jeśli dłużnik sam zechce wpłacić zadłużenie z tytułu FA, to nie mogę rozliczyć jego wpłaty. przekazuje jego wpłaty do Komornika?