deczyja uznająca dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 mar 2016, 12:23

A ja mam mały problem.
Przyznaliśmy wierzycielowi FA, wystosowałam do dłużniczki wezwanie na wywiad, dołączyłam informację o przyznaniu FA. Wysłałam to adres, który został mi podany przez wierzyciela i przez komornika. W zeszłym okresie świadczeniowym wezwanie również było wysłane pod ten adres. Korespondencję odbierała za każdym razem babcia dłużniczki.
Dłużniczka nie stawiła się (w zeszłym roku również się nie stawiła, ale mój poprzednik nie podjął żadnych działań).
Wszczęłam więc postępowanie (odebrane przez babcie dłużniczki), wystosowałam zapytanie do Komornika (w każdym miesiącu wpłacała pewną kwotę, ale nie w każdym co najmniej 50%)
wiec wydałam decyzję o uznaniu za dłużnika uchylającego się. Wysłałam, koperta się wróciła z adnotacją - adresat nie zamieszkuje pod wskazanym adresem. No i klops.
Co dalej?? Nie mam pojęcia co robić.
Proszę o jakieś wskazówki.
abc

Napisano: 07 mar 2016, 12:47

Napisz do komornika o ustalenie obecnego miejsce zamieszkania :P
Gość123

Napisano: 07 mar 2016, 12:59

Po tym jak wróciła się decyzja napisałam do Komornika i faktycznie, podał mi zupełnie inny adres. Zapomniała w poście powyżej o tym napisać.
Więc?? Jakieś dodatkowe wskazówki?? Ślicznie proszę ;)
abc

Napisano: 07 mar 2016, 13:04

kpa
Art. 41. § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.

§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 13:14

Tez brała ten zapis KPA pod uwagę, ale chyba w tym przypadku zastosowania on nie ma, bo:
1. wierzyciel ma dopiero 2 okres świadczeniodawcy FA, mój poprzednik wysłał info i wezwanie na wywiad pod adres podany przez wierzyciela, ale nie prowadził dalszych działań, nie sprawdzał czy dłużniczka faktycznie tam mieszka,
2. Ja również nie sprawdziłam, czy dłużniczka tam mieszka, dopiero jak dostała zwrot decyzji. Komornik podał mi adres zameldowania i adres do korespondencji, i żaden z nich nie jest adresem, pod który wcześniej wszystko było wysyłane.
Ewidentnie w tym zamieszaniu to my jako ośrodek zawiniliśmy, konkretnie ja i mój poprzednik.
I jak to odkręcić??
Pomożecie??
abc

Napisano: 07 mar 2016, 13:19

nie bardzo rozumiem. Od kiedy masz obowiązek sprawdzania czy dłużnik mieszka pod wskazanym przez komornika adresem?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 13:29

ten adres był podany TYLKO przez wierzyciela. Sprawdziłam sobie teraz, że Komornik podał adres zameldowania i jest to zupełnie inny adres, niż ten pod który wysyłaliśmy korespondencję.
abc

Napisano: 07 mar 2016, 13:40

no to daliście ciała.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 13:43

no daliśmy.
i jak to odkręcić?
abc

Napisano: 07 mar 2016, 13:51

a jakieś pisma do prokuratury czy o zabranie prawa jazdy poszły?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x