Deklaracja złozona teraz a co z DW? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 06 wrz 2022, 13:47

Tulli pisze:
06 wrz 2022, 13:09
Po raz pierwszy pod warunkiem, że jest to nowo uruchomione źródło ogrzewania. Wtedy do 14 dni trzeba takie źródło zgłosić do ceebu
no i ? chcesz się bawić w detektywa czy to nowo kupiony piec
raczej pracownik urzędu jest od tego od deklaracji a nie my
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 06 wrz 2022, 14:40

jasiak pisze:
06 wrz 2022, 13:47
Tulli pisze:
06 wrz 2022, 13:09
Po raz pierwszy pod warunkiem, że jest to nowo uruchomione źródło ogrzewania. Wtedy do 14 dni trzeba takie źródło zgłosić do ceebu
no i ? chcesz się bawić w detektywa czy to nowo kupiony piec
raczej pracownik urzędu jest od tego od deklaracji a nie my
No i jest (lub raczej będzie jeżeli to przejdzie w takiej formie) przepis prawa, który wyrazie mówi, że deklaracje musiały być złożone do 11 sierpnia, chyba, że chodzi o nowe źródło ciepła. A na deklaracjach jest pole "deklaracja dotyczy źródła ciepła/spalania paliw uruchomionego po 1 lipca 2021. Więc sorry, ale tu nie trzeba się w nic bawić. Bedzie przepis i mamy możliwość zweryfikowania czy ktoś spełnia przesłankę do otrzymania dodatku. Też nie uśmiecha mi się pisanie góry odmów ludziom, których sama wysyłałam do Urzędu żeby zgłosić piec.
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Napisano: 06 wrz 2022, 15:12

Tylko że zaden przepis nie mówi ze ma to byc nowe zródło ciepła. nie wiem skąd wy to bierzecie. W projekcie jest ze pierwszy raz ZGŁOSZONE zródło ciepła a nie jakies zupełnie nowo uruchomione. Ani słowa o tym nie ma.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 06 wrz 2022, 15:30

kalina.malina pisze:
06 wrz 2022, 15:12
Tylko że zaden przepis nie mówi ze ma to byc nowe zródło ciepła. nie wiem skąd wy to bierzecie. W projekcie jest ze pierwszy raz ZGŁOSZONE zródło ciepła a nie jakies zupełnie nowo uruchomione. Ani słowa o tym nie ma.
"„1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”,"

Art. 27g. ust.1 ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków mówi, że "Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta,
burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania
paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej
„deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła
lub źródła spalania paliw.
"
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Napisano: 06 wrz 2022, 17:42

a kto sprawdzi czy to nowe czy stare ale niezgłoszone wcześniej? jak w deklaracji zaznaczą, że nowe to będzie nowe :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 wrz 2022, 7:32

A co w przypadku, gdy Pan X kupił tydzień temu mieszkanie, a deklaracja została złożona przez poprzednika (w terminie)? Chodzi o to, że w tej deklaracji są "braki" typu nieeksploatowany brak CO itp.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 07 wrz 2022, 7:47

Tom. pisze:
06 wrz 2022, 17:42
a kto sprawdzi czy to nowe czy stare ale niezgłoszone wcześniej? jak w deklaracji zaznaczą, że nowe to będzie nowe :lol:
no pisałam wcześniej urzędowi detektywi będą się bawić ...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 07 wrz 2022, 8:38

Tulli pisze:
06 wrz 2022, 15:30
kalina.malina pisze:
06 wrz 2022, 15:12
"„1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”,"

Art. 27g. ust.1 ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków mówi, że "Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta,
burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania
paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej
„deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła
lub źródła spalania paliw.
"

To ja nie zrozumiałam tego w ten sposób. Że dla korekt deklaracji można by zrobić ze nie należy sie to jeszcze rozumiem, ale dla spóźnialskich zapominalskich ze odmowa to nie wiem czemu. Niektórzy dopiero przy weglowym dowiadywali sie ze powinni cokolwiek zgłosić. To u nas kolejne kilkadziesiat odmów z tego tytułu....
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x