no i ? chcesz się bawić w detektywa czy to nowo kupiony piec
raczej pracownik urzędu jest od tego od deklaracji a nie my
No i jest (lub raczej będzie jeżeli to przejdzie w takiej formie) przepis prawa, który wyrazie mówi, że deklaracje musiały być złożone do 11 sierpnia, chyba, że chodzi o nowe źródło ciepła. A na deklaracjach jest pole "deklaracja dotyczy źródła ciepła/spalania paliw uruchomionego po 1 lipca 2021. Więc sorry, ale tu nie trzeba się w nic bawić. Bedzie przepis i mamy możliwość zweryfikowania czy ktoś spełnia przesłankę do otrzymania dodatku. Też nie uśmiecha mi się pisanie góry odmów ludziom, których sama wysyłałam do Urzędu żeby zgłosić piec.
"„1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”,"kalina.malina pisze: ↑06 wrz 2022, 15:12Tylko że zaden przepis nie mówi ze ma to byc nowe zródło ciepła. nie wiem skąd wy to bierzecie. W projekcie jest ze pierwszy raz ZGŁOSZONE zródło ciepła a nie jakies zupełnie nowo uruchomione. Ani słowa o tym nie ma.
Tulli pisze: ↑06 wrz 2022, 15:30"„1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”,"kalina.malina pisze: ↑06 wrz 2022, 15:12Tylko że zaden przepis nie mówi ze ma to byc nowe zródło ciepła. nie wiem skąd wy to bierzecie. W projekcie jest ze pierwszy raz ZGŁOSZONE zródło ciepła a nie jakies zupełnie nowo uruchomione. Ani słowa o tym nie ma.
Art. 27g. ust.1 ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków mówi, że "Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta,
burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania
paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej
„deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła
lub źródła spalania paliw."