Deyzja o uznaniu za uchylającego jest, czy mimo tego wszczyn - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 12 mar 2019, 15:00

na podstawie art. 5a ust.2 ustawa zwalnia tylko z niektórych działań, a nie zwalnia OWD z ponownego podjecia działań o których mowa w art. 5 ust. 3b więc ja wysłałam wniosek do prokuratury i Starostwa. Niech ktos się jeszcze wypowie????
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 13 mar 2019, 8:52

dzięki kasia7 ale nadal jestem ciekawa jak inni to robią:) ktoś coś?
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 mar 2019, 9:20

Ja byłam na szkoleniu kilka miesięcy temu. Szkolenie prowadziła pani praktyk, która na codzień ma z tym do czynienia. Jeżeli jest decyzja o uznaniu dłuznika za uchylajacego się (i nie była wydana na konkretny okres, bo niektorzy pisza takie głupoty), czyli po prostu decyzja o uznaniu go za uchylajacego sie, to jest ona w mocy cały czas. Jezeli w nastepstwie byl wyslany wniosek o sciganie i zatrzymane prawo jazdy, to drugi raz tych czynnosci sie nie przeprowadzxa. Mowiła ze taki wniosek jest caly czas w obiegu i drugi raz sie takiego wniosku nie składa.
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 13 mar 2019, 9:22

Jedynie tak jak pisali ludzie wczesniej :) czyli jezeli taka decyzja byla wydana, nie robisz nic, nie wszcynasz post. tylko informujesz OWW i komornika ze nie stawil sie i w mocy jest decyzja z ........, złozony był wniosek o sciganie z ..... oraz zapytanie do CEK itp.
katy188
Referent

Napisano: 13 mar 2019, 9:31

dziękuję bardzo katy188 ja właśnie tak robię:)
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 mar 2019, 9:42

To nawet wydaje się takie rozsądne podejście do sprawy. Tez właśnie przyjęłam taki sposób postępowania, bardzo podobało mi się tamto szkolenie, oby więcej takich a nie mielenie teorii przez 5 godzin. ;)
katy188
Referent

Napisano: 14 mar 2019, 11:09

jak dłuznik ma wystawiona decyzje o uchylającym sie to po co drugi raz wystawiać bezwględu na powód i jeszcz episac do CEPIK, starosty i prokuratury, przeciez to jest logiczne ze tego sie nie powiela, prawo jazdy musial miec wczesniej zabrane, a scigany jest caly czas, jedynie informacje do OWW i komornika
inka1984
Stażysta
Od: 23 paź 2018, 9:09
Zajmuję się: funduszem alimentacyjnym

Napisano: 15 mar 2019, 9:46

u mnie dłużnik nie miał wczesniej zabranego prawa jazdy, tylko dostałam informacje od Starosty że mu zaginęło, Prokuratura też wcześniej umorzyła postępowanie. od 2015 r. przepisy trochę się zmieniły, więc ja wysyłam ponownie do prokuratury i starostwa (trochę bez sensu by było gdyby nic z tym dłużnikiem nie można było zrobić, jak się nie stawia na wywiad - on czułby się bezkarny (olałby nas) i szkoda naszego pisania wezwań itp bo i tak żadnych konsekwencji by nie poniósł). Takie jest moje zdanie, konsultowałam to z prawnikiem i stwierdził że pozostałe czynności z art. 5 ust. 3b robimy...
kasia7
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2019, 12:00

kasia7 pisze:u mnie dłużnik nie miał wczesniej zabranego prawa jazdy, tylko dostałam informacje od Starosty że mu zaginęło, Prokuratura też wcześniej umorzyła postępowanie. od 2015 r. przepisy trochę się zmieniły, więc ja wysyłam ponownie do prokuratury i starostwa (trochę bez sensu by było gdyby nic z tym dłużnikiem nie można było zrobić, jak się nie stawia na wywiad - on czułby się bezkarny (olałby nas) i szkoda naszego pisania wezwań itp bo i tak żadnych konsekwencji by nie poniósł). Takie jest moje zdanie, konsultowałam to z prawnikiem i stwierdził że pozostałe czynności z art. 5 ust. 3b robimy...
to jest Twoje prywatna interpretacja, czy jak? Bo w przepisach nie znalazłam nigdzie.Za to znalazłam zapis, ze "organ administracji publicznej działa na podstawie i w granicach prawa"
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2019, 13:23

prawnik zgodnie z prawem też stwierdził że pozostałe czynności z art. 5 ust. 3b robimy, czyli to nie jest moje "widzi mi się"
kasia7
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x