Diagnoza psychofizyczna dziecka - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 sie 2019, 9:29

Dzień dobry!

Od pewnego czasu pracuję jako psycholog w Poradni Rodzinnej przy PCPR (który jest też organizatorem PZ).
Mam wiele wątpliwości dotyczących diagnoz psychofizycznych, o których mówi ustawa o WRiSPZ.
Np.:
- czy obowiązek "gromadzenia" diagnoz jest równoważny z obowiązkiem ich sporządzania?
- czy istnieje obowiązek powtarzania diagnoz np w przypadku, gdy wychowanek ma już 17 lat,
- jakimi narzędziami posługują się pedagodzy sporządzający diagnozę?
itd.
Byłbym niezmiernie wdzięczny za możliwość omówienia tematu z kimś bardziej doświadczonym.
Liczę na Społeczność :)!

Pozdrawiam!

PS
W zamian chętnie skonsultuję Wasze wątpliwości, nie koniecznie dotyczące dokumentów (moim zdaniem zawsze warto)..
PsychologPCPR
Praktykant
Od: 05 sie 2019, 9:14
Zajmuję się: Poradnia Rodzinna przy PCPR

Napisano: 05 sie 2019, 13:14

Sama jestem ciekawa odpowiedzi. Czy w ogóle ktoś to robi??? Ma kim???

Art. 38a jest z typu opowieści z mchu i paproci.

W prawie 99% nie mamy w ogóle czasu na uzyskanie tej dokumentacji. Rodziny spokrewnione same do nas przychodzą z postanowieniem sądu w ręce - więc żadnego udziału w umieszczaniu nie mamy (bo nadal nie zawsze sąd pyta nas o zdanie), niezawodowe - w każdym razie u nas, powstają tak samo - to rodzina stara się o dziecko. Pozostają więc rodziny zawodowe - a tutaj dostajesz człowieku dziecko z interwencji, o którym nic nie wiesz, a umieszczać je musisz już i teraz.

Rodzina otrzymuje diagnozę psychofizyczną dziecka, tylko wtedy gdy taka diagnoza jest zrobiona w Poradni Pedagogiczno - Psychologicznej.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2019, 15:15

U mnie nasz PCPR-owy psycholog sporządza dla każdego dziecka (z wyjątkiem tych co mają opinię z Poradni PP), co do metod to wiem tyle, że korzysta z różnych testów adekwatnie do wieku dziecka ale mogę zapytać jakie dokładnie testy
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2019, 8:54

iwa27 pisze: 1) Czy w ogóle ktoś to robi??? Ma kim???
2) Rodzina otrzymuje diagnozę psychofizyczną dziecka, tylko wtedy gdy taka diagnoza jest zrobiona w Poradni Pedagogiczno-Psychologicznej.
AD 1) Nasz PCPR posiada Poradnię Rodzinną, obowiązek "gromadzenia" interpretowany jest jako obowiązek sporządzenia, więc psychologowi Poradni zleca się sporządzenie diagnozy każdego nowego wychowanka oraz potem co dwa lata do 18 rż. (co moim zdaniem jest bezpodstawne, a kwestię podnoszę, bo nie mam na to czasu..)

AD 2) Zatem u Was "gromadzenie" interpretuje się dosłownie = jak jest, to pozyskujecie kopię tego, co przy jakiejś okazji zrobiła PPP.

Dziękuję!
PsychologPCPR
Praktykant

Napisano: 06 sie 2019, 9:00

TOMASZ18 pisze:U mnie nasz PCPR-owy psycholog sporządza dla każdego dziecka (z wyjątkiem tych co mają opinię z Poradni PP)
A zatem u Was również za wystarczającą uważa się Diagnozę z PPP.

Dziękuję!

Według ustawy diagnozę psychofizyczną sporządza psycholog lub pedagog - ale o ile psycholodzy mają narzędzia, o tyle nie znajdujemy narzędzi do wykorzystania przez pedagoga (a mamy też pedagoga) - jak zatem robią to pedagodzy????
PsychologPCPR
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x