świadczenie jednorazowe dla rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 sie 2019, 14:12

Rodzina zastępcza dostała jednorazowe świadczenie na pokrycie wydatków związanych z potrzebami przyjętego dziecka, po kilku miesiąca dziecko zostało przeniesione do innej nowej rodziny zastępczej. Nowa rodzina zastępcza złożyła wniosek o przyznanie jednorazowego świadczenia. Czy w tym przypadku mogę przyznać kolejne świadczenie jednorazowe na te same dziecko tylko innej rodzinie zastępczej? Z góry dziękuję za pomoc
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 29 sie 2019, 7:41

Z tego co wiem, to PCPRy różnie do tego podchodzą. Jedni dają obu rodzinom, inne odmawiają drugiej, gdyż dostała pierwsza.
W mojej ocenie należy przyznawać obu rodzinom zastępczym, gdyż ustawodawca nigdzie nie wskazał, iż jest to świadczenie przysługujące tylko raz na dziecko, tylko napisał, iż jest to świadczenie przysługujące rodzinie zastępczej jednorazowo. Zgodnie z tym, czytając przepis dosłownie, należy go rozumieć jako: "danej rodzinie zastępczej można przyznać świadczenie na pokrycie kosztów przyjęcia dziecka jeden raz".
Zatem jeśli jest to świadczenie dla rodziny zastępczej, a dochodzi do sytuacji, że pierwsza z rodzin przeznaczyła je na zakup np. najpotrzebniejszych ubrań (bo dziecko trafiło bez jakichkolwiek), a druga wnioskuje o pomoc na zakup fotelika samochodowego, to wg mnie należy przyznać również tej drugiej.
Odmówiłbym w sytuacji, gdyby druga rodzina również składała na zakup ubrań, gdyż zobowiązałbym pierwszą do przekazania dziecka wraz z zakupionymi ubraniami z otrzymanej pomocy.
pcprowiec
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 11:27
Zajmuję się: Decyzje administracyjne.

Napisano: 29 sie 2019, 8:00

świadczenie to można przyznać ale nie trzeba. więc również można wydać decyzje uzasadniajac "nie ma pieniędzy i cześć". przy czym każdą sytuacją należy indywiudalne rozpatrzyć i uzasadnić. najprościej: jak rodzina chce na łóżko dla dziecka bo go nie ma a wy mu nie dacie bo świadczenia tego typu są fakultatywne to jest to błąd.
Kolejna rzecz to przenoszenie dzieci między rodzinami z zasady jest błędem, a już dla dziecka na pewno jest kolejną tragedią. Należy od razu dobrać rodzinę do dziecka. (- ostatnia informacja jest czysto teoretyczna oczywiste jest że pierwsza mogła być pogotowiem rodzinnym nastepna rodziną docelową, lub było to przeniesienie z RZ do RZ bliżej rodziny biologicznej)
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x