Witam. Pracownik był na szkoleniu należy mu się 1/2 diety czyli 15 zł.
Na szkoleniu zapewniony był serwis kawowy i obiad. Za obiad potrącam 50% z połowy diety?
A co z z serwisem kawowym czy traktować to jako śniadanie?
Stanowisko Departamentu Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej:
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia kwestia pomniejszania kwoty diety o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia budziła szereg wątpliwości. Sporne pozostawało, w jaki sposób pomniejszyć dietę obliczoną w kwocie 15 zł (np. gdy podróż trwała 10 godzin od 07:00 do 17:00), w przypadku gdy pracownikowi zapewniono bezpłatne częściowe wyżywienie w postaci śniadania albo obiadu.
Z literalnego brzmienia § 7 ust. 4 rozporządzenia wynika, że pomniejszenia należy dokonywać od kwoty diety, o której mowa w § 1, czyli zawsze od pełnej diety, której wysokość wynosi 30 zł. Pomimo że zaprezentowane rozwiązanie spotkało się z krytyką, poprawność jego stosowania potwierdził Departament Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w stanowisku z dnia 26 marca 2013 r. (publikacja: Rzeczpospolita z dn. 11 kwietnia 2013 r., Praca i świadczenia, D8). Z opinii prawnej Ministerstwa jednoznacznie wynika, że „Jeśli podróż służbowa trwała od 8 do 12 godzin, a pracownik miał zapewniony obiad, należność z tytułu diety nie występuje. Obliczona zgodnie z § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b połowa diety (15 zł) podlega bowiem zmniejszeniu o koszt obiadu, tj. o 15 zł (50 proc. z 30 zł = 15 zł)”.
Przy takim sposobie zmniejszenia diety, jeżeli pracownik miałby zapewnione śniadanie lub kolację należałoby naliczać tzw. dietę ujemną, którą należałoby opodatkować i opłacić składki ZUS (Artykuł " Czy w trakcie podróży służbowej może powstać dieta ujemna - autor Radosław Kowalski)