kobieta pobierała zr i nagle postanowiła , że się wyprowadza zostawiając męza z dziećmi i co mam zrobić z jej decyzją ? mam na razie wstrzymane wypłaty , pani wysłałam pismo żeby wstawiła się w celu wyjaśnienia sytuacji- wiem ,że to odebrała? ale pewnie nie przyjdzie i co dalej mam robić ? bo wypłaty wstrzymane bo wniosek na nia? a co może zrobić teraz mąż - bo został bez pieniędzy?pomóżcie ciężki temat
art. 4 ustawy o śr mówi, że zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka - na moje oko, mamusia już nie będzie utrzymywać dzieci. Ja bym przyjęła jeszcze oświadczenie od ojca, że żona poszła w długą zostawiając jego z dziećmi. Jej uchylić, a jemu przyznać - art. 27 ust. 2 ustawy śr
kropka86a powiedz mi czy jemu, czyli ojcu przyznać od miesiaca złozenia wniosku ? tzn wiesz chodzi mi co z ta kasą co jest wstrzymana???duuuuzo kasy bo duzo dzieci! i tak szkoda co z tym?a co np. z zasiłkiem pielęgnacyjnym? ma ta baka - ta sama przyznane na trójkę dzieci- dwojkę dzieci ma z innym męzczyzną- a jedno z obecnym mężem i coooo z tym zrobić????
ciężki temat. matka jeśli się stawi i złoży wyjaśnienia to już coś będzie. Gorzej z tym, jak nie przyjdzie. Art. 28 ustawy mówi o wstrzymaniu wypłaty i złożeniu wyjaśnień, jak nie złoży to nie dość, że nie można wypłacać, to prawo do zasiłku rodzinnego wygasa z końcem okresu zasiłkowego i też lipa.
Ja bym chyba obrała inny tok, ojcu należy się od m-ca złożenia wniosku (do tyłu nie ma podstaw przyznać). Zawsze można zawiesić postępowanie o przyznanie ojcu, na czas wyjaśnienia sprawy z matką (wyrówna się mu później). Problem jest tez taki, że małżeństwo nie robi z niego na zasadzie automatu ojca nie jego biologicznych dzieci. Więc on może złożyć tylko na swoje dziecko. Jesli nie jest opiekunem prawnym ani faktycznym (art. 3 pkt. 14 śr) tych nie swoich dzieci, nie przysługuje mu zasiłek rodzinny na te dzieci. Zasiłek pielęgnacyjny jeśli na dziecko, to zasadniczo przysługuje dziecku reprezentowanemu przez przedstawiciela ustawowego i zgodnie z art. 16 ust. 1 śr, też ma na celu zapokojenie potrzeb osoby niepełnosprawnej.
może jeszcze ktoś coś podpowie?