dla mnie 10/10. ale pewnie niektórzy sie oburza
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dla mnie 10/10. ale pewnie niektórzy sie oburza
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się: przemoc
- Kontakt:
Re: dla mnie 10/10. ale pewnie niektórzy sie oburza
z artykułu
"Nie będą to kościoły, gdzie prawdziwa wiara katolicka będzie nauczana i praktykowana".
Jest jedna definicja prawdziwej wiary? co to znaczy prawdziwa wiara? Prawdziwa według mnie? bo ile ludzi, katolików, tyle opinii.
"Nie będą to kościoły, gdzie prawdziwa wiara katolicka będzie nauczana i praktykowana".
Jest jedna definicja prawdziwej wiary? co to znaczy prawdziwa wiara? Prawdziwa według mnie? bo ile ludzi, katolików, tyle opinii.
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Prawdziwa wiara czyli na fundamencie Dekalogu a nie wybiórczo, np. ktoś deklaruje- jestem katolikiem ale aborcja hmmm ok, in vitro ok itd itp
-
- Stażysta
- Kontakt:
Religia katolicka, jej Dekalog nie stanowi uniwersum. Jest jeszcze buddyzm, hinduizm, islam i czy judaizm... (nie licząc odłamów). Każdy z członków swojego kościoła powie, że to dekalog jego religii tworzy całość a wiara oparta na tymże dekalogu jest wiarą prawdziwą. Biorąc pod uwagę to, że wokół siebie, w swojej przestrzeni widzisz wielokulturowość nie przychodzi ci do głowy taka myśl, że nie będzie konsensu co definicji "wiara prawdziwa"?
Ale, nawet jeśli przyjąć, że rozważamy o "prawdziwości wiary" tylko w odniesieniu do religii katolickiej, dekalogu 10 przykazań, to co? Jeśli ktoś kto cudzołoży, wystawia złe świadectwo bliźniemu swojemu, to zaprzecza prawdziwości wiary? Dekalog to zasady (żebyśmy się nie pozabijali wzajemnie). To wszystko. Świadectwo prawdziwej wiary mają (zdaje się) dawać święci, błogosławieni, o ile ktoś w to wierzy.
Ale, nawet jeśli przyjąć, że rozważamy o "prawdziwości wiary" tylko w odniesieniu do religii katolickiej, dekalogu 10 przykazań, to co? Jeśli ktoś kto cudzołoży, wystawia złe świadectwo bliźniemu swojemu, to zaprzecza prawdziwości wiary? Dekalog to zasady (żebyśmy się nie pozabijali wzajemnie). To wszystko. Świadectwo prawdziwej wiary mają (zdaje się) dawać święci, błogosławieni, o ile ktoś w to wierzy.
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dekalog pochodzi od Boga. Bóg stworzył człowieka a więc zna naszą naturę i wie co powinniśmy czynić abyśmy byli szczęśliwi
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bogiem Islamu jest Allah. Kluczowe poglądy islamu dotyczą tego, że Allah jest jedynym, prawdziwym Bogiem. I co teraz? W myśl tego co piszesz, trzeba wyjść z założenia, że po pierwsze, są szczęśliwi w tym co robią (śmierć w imię Allaha), a po drugie ich wiara jest prawdziwa, skoro zdolni są do dosłownej realizacji koncepcji swojej religii. Czyli nie cofną się przed niczym.
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rozumiem, że skoro wypowiadasz się na temat islamu to zapoznałaś się z ich świętą księgą ( Koran) czyli znalazłaś w niej zapis, że Allah każe im zabijać. Jeżeli Twoja wypowiedź opiera się na obserwacji poczynań fanatyzmu a nie na dogłębnej wiedzy na temat tej religii to o czym Ty chcesz dyskutować
-
- Stażysta
- Kontakt:
uśmiechnęłam się...Masz rację. Kontynuacja dialogu, postawiłaby cię w mało komfortowej sytuacji.
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie martw się o mój komfort tylko dyskutuj no chyba, że brak argumentów w tej kwestii kamuflujesz uśmiechem
-
- Stażysta
- Kontakt:
Oooo...fajna dziewczyna. Fajna. Zastanowię się w takim razie nad dalszą dyskusją.Aktualnie uczę się do egzaminu, mam sesję. Odrywam się od nauki kiedy ci odpisuję.
Oprócz dla mnie 10/10. ale pewnie niektórzy sie oburza - HYdE PaRK przeczytaj również:
Młodszy Asystent Rodziny / Asystent Rodziny - nabór Warszawa
PIS - przywróćcie godność rodzinom zmarłych
Siemka co tam u was? Idzie strajk?
Co myślicie o strajku nauczycieli?
Jakiego nazewnictwa powinno się używać
"Zbudujemy tu drugą Japonię"
bojkot towarów żydowskich, to zaboli
jak ośmieszyć gender.........................
taki sobie link do przemyślenia sytuacji w kraju
Zadanie dla eksperta (krótki skecz komediowy)
Kiedy pracownicy pomocy społecznej się rozchorują?
odwołanie ambasador - brak szacunku
Czarny Tydzień w Pomocy Społecznej
Mistrz i Małgorzata - komisja ds. Amber Gold
Witamy, witamy....administratora
Pismo MRPiPS do PFZPSiPS z dnia 16.10.2018 r.