Rozłożyłam dłużnikowi zadłużenie na raty (na jego prośbę)ale niestety dłużnik nie płaci. I co teraz wysyłam upomnienie?? Czy powinnam przyłączyć się do postępowania egzekucyjnego do komornika?
Ja bym wszczęła postępowanie z urzędu i uchyliła decyzję dłużnikowi o raty. Jak decyzja będzie ostateczna to dopiero wniosek o przyłączenie. Ja w moich decyzjach o raty zawsze powoływałam się na art. 162 § 2 kpa, że jak nie zapłaci którejś raty to decyzja zostanie uchylona (niedopełnienie obowiązku zapłaty w wyznaczonym terminie).
[quote="Grażyna "]Ja bym wszczęła postępowanie z urzędu i uchyliła decyzję dłużnikowi o raty. Jak decyzja będzie ostateczna to dopiero wniosek o przyłączenie. Ja w moich decyzjach o raty zawsze powoływałam się na art. 162 § 2 kpa, że jak nie zapłaci którejś raty to decyzja zostanie uchylona (niedopełnienie obowiązku zapłaty w wyznaczonym terminie). No właśnie tylko, że ja nie dałam tego art.162 § 2 kpa i teraz nie jestem pewna co zrobić czy upomnienie czy wniosek do Komornika??
Ja w każdej decyzji mam zapis "W przypadku nie odnotowania spłaty należności określonych w powyższych terminach Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Dział Świadczeń Rodzinnych i Pomocy Alimentacyjnej informuje, iż w myśl art. 27 ust. 3 oraz ust. 3a w/w ustawy należności podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej (kiedyś administracyjnej)- i dzięki temu jak nie spłacał to kiedyś wysyłałam TW i Skarbówka a teraz przyłączenie do Komornika.