Wezwanie do usunięcia braków wn.o przyłączenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 mar 2016, 22:23

Witajcie. Komornik żąda oryginalnych TW do wniosku o przyłączenie do egzekucji. Wysłać kopie czy mogę wysłać mu oryginalne a sobie zrobić kopie do akt? Jak myślicie, też mieliście takie wezwanie od komornika?
WENA

Napisano: 02 mar 2016, 12:18

Ale sobie wymyślił. Po co mu to? On powinien opierać się na Twoim wniosku o przyłączenie, a nie na TW kierowanym do US. Wg mnie głupotą byłoby tworzenie kolejnej sterty makulatury. Na dzień dzisiejszy nie miałam takiej sytuacji. Ale gdybym miała, to zadzwoniłabym do komornika i próbowała jego pomysł "wybić mu to z głowy". Nasza ustawa nakazuje nam wysłać wniosek o przyłączenie, w którym wypisane są daty wypłat funduszu w każdym okresie świadczeniowym. Załączyć możemy tylko decyzję przyznającą FA. Więcej od nas komornik nie powinien żądać.
Grazyna :-)

Napisano: 02 mar 2016, 12:32

zażądaj podstawy tego wymysłu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2016, 12:41

Ja to się dziwię cały czas, jak ten fenomen KS mądrzejszych od reszty działa na pracowników SR. Tutaj kolejny przykład, pomysł rzucony z kosmosu a pracownik z góry zakłada, że KS ma rację i już myśli, czy kserować czy co robić.
Guzik. Nie ma takiej podstawy prawnej, która pozwalałaby na takie ekscesy. Szanuj swoją pracę i czas. Odpisz KS, że ma się bujać.
kawa i ciasto

Napisano: 02 mar 2016, 14:37

komornik wskazał art 13 § 2, 130 KPC i co najlepsze art.45 ustawy z 29.08.1997r o komornikach sądowych i egzekucji :) wyślę mu jeszcze raz wniosek i powołam się na naszą ustawę art.27 ust.8. Może w końcu szanowny komornik da się przyłączyć do postępowania, bo chce wyrobić się z wnioskami do kwietnia, bo potem bujam się z 500+ :)
WENA

Napisano: 02 mar 2016, 14:51

Art. 13 § 2Kpc: Przepisy o procesie stosuje się odpowiednio do innych rodzajów postępowań unormowanych w niniejszym kodeksie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Art. 27 ust. 3 uopouda: Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 12:42

Oj, oj... A ten artykulik ustawy?
8. Do wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w ust. 3, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w ust. 3a, organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, dołącza:
1) ostateczną decyzję przyznającą świadczenia z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej;
2) informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji.
8a. Egzekucja należności, o których mowa w ust. 3, jest prowadzona na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 8 pkt 1, bez konieczności zaopatrywania jej w klauzulę wykonalności.

To właśnie decyzja przyznająca świadczenie z FA po tym gdy stanie się ostateczna jest owym tytułem wykonawczym, którego żąda komornik. I trudno tu dyskutować, bo ma rację.
ja1234

Napisano: 03 mar 2016, 13:56

3 X pytałam komornika czy na pewno tytuł wykonawczy ( w jego rozumieniu to ostateczne decyzję)czy te TW, które wysyłaliśmy do US i trzy razy prosił o te wysyłane do US.....
WENA

Napisano: 03 mar 2016, 14:30

wyprostuj go
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 14:38

Zapytaj skąd masz je wziąć, bo taki TW sporządza się w 2 egz. - dla US i dla zobowiązanego, oba przesyłane do US. US umarzając post. egz. nie zwraca TW. Pomijam fakt, że sobie zostawiłaś 1 egz., ale formalnie możesz go nie mieć.
ja1234

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x