dłużniczka za granicą – czy powinienem jej wysłać zawiadomienie o wszczęciu post. pod niemiecki adres czy powinno się - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 wrz 2009, 11:41

dłużniczka za granicą – czy powinienem jej wysłać zawiadomienie o wszczęciu post. pod niemiecki adres czy powinno się wystąpić do sądu o przedstawiciela?
Jeżeli powinienem wysłać list do Niemiec, to na jakiej zwrotce, na polskiej??? Nic już z tego nie rozumiem.... A jeżeli ona już nie mieszka w Niemczech pod tym adresem, to po jakim czasie list wróci do mnie (po miesiącu czy jeszcze dłużej)? Doradźcie, kto ma doświadczenie w takiej sprawie....

~bg14

Napisano: 17 wrz 2009, 17:12

?
~bg14

Napisano: 31 paź 2009, 18:14

ja wysłałam za pośrednictwem konsula
~ela

Napisano: 03 lis 2009, 21:41

nie można ... poniewaz nie mozemy wysłac pism ze swiadczen rodzinnych i funduszu poza granice naszego kraju

w takim wypadku trzeba wyznaczyc sadownie przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsc apobytu ...
~Nowaaaa

Napisano: 05 lis 2009, 16:49

a kto wtedy jest OWD, skoro meldunek ma w mojej gminie
~jolka

Napisano: 11 lis 2009, 12:07

na szkoleniu mówili,że jeżeli znamy adres dłużnika za granicą to można wysłać mu korespondencję z czerwoną zwrotką z tym,że oni nie są zainteresowani taką korespondencją i z doświadczenia wiem że nie odbierają takich korespondencji nawet jeżeli dłużnik to Polak , zna sprawę listy, wracają awizowane więc pozostaje ustanowienie pełnomocnika w sądzie.
~A

Napisano: 21 gru 2009, 17:20

Ja wysyłam za granice i o dziwo dłużnicy odbierają więc ustanowienie kurator jest niepotrzebne. A podwójnie awizowane to doręczone.
~kasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x