Dłużnik co roku wstawiał się wezwania na wywiad , w tym roku jednak nie zgłosił się czy wszczynam postępowanie i wystawiam decyzję??
Czy pisze info do OPS i Komornika z art.5a ust.2???
Kochani bardzo was proszę podpowiedzcie mi bo to mój pierwszy zasiłkowy , niestety nie ogarniam wszystkiego fa i sr chyba.. mam problem ze starami sprawami, które nie były przez poprzedników wczesniej zbytnio ruszane. Niestety musze pare spraw wyprostowac mimo ze sie strasznie boje i nie mam pojecia od czego zacząc
Byłabym wdzieczna za wzory i pomoc...
Dłużnik nie przyszedł na wywiad, ma mase zadłużenia co dalej powinnam robic ,prosze was tak po ludzku i prosto podpowiedzcie co powinnam z takim delikfentem zrobic,na jakiej podstawie
Z góry bardzo dziekuje
Nie przyszedł na wywiad to wszczynasz postępowanie w sprawie uznania go za uchylającego się od płacenia alimentów. W tym samym momencie pytasz pisemnie komornika, czy w ciągu ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się z płacenia alimentów w wysokości minimum 50% zasądzonych alimentów - jeśli nie i dalej nie przyszedł, wydajesz decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Jak się uprawomocni wysyłasz wniosek o ściganie na policję oraz zapytanie do CEPIK czy ma prawo jazdy - jak tak to wysyłasz wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika.