Pomocy ... Zobowiązałam dłużnika do zarejestrowania w PUP (wg właściwości miejscowej z uwagi na adres aktualnego pobytu, bo nawet nie jest nigdzie zameldowany), dłużnik nie zrobił tego w wyznaczonym terminie. Postanowiłam wysłać jeszcze wezwanie, by się stawił w celu złożenia wyjaśnień. Przyszedł, ale z pretensją, że nie będzie się rejestrował, bo pracuje. Poprosiliśmy więc o jakiś papier na to. Oczywiście powiedział, że nic nie da, bo to "praca dorywcza". Na upartego, tłumacząc co dla nas to oznacza wg przepisów ustawy, Pan uważa, że nie możemy mu nic zrobić. Oczywiście zaznaczę, że nie płaci i w ogóle kombinuje, posiadamy wiedzę, że nawet raczej nie pracuje "dorywczo".
Ma ktoś jakieś mądre rady jak to rozwiązać ? Jakie macie podejście do tzw. "pracy dorywczej" to w ogóle ma znaczenie ? Czy czegoś powinnam od niego żądać, czy wszcząć już postępowanie dotyczące uznania go za uchylającego się (dlatego, że ewidentnie odmawia współpracy i zarejestrowania się)?
ja bym wszczęła postępowanie dlatego, że pomimo zobowiązania nie zarejestrował się w wyznaczonym terminie, myślę, że praca dorywcza nie ma tu znaczenia, ja biorę od nich na oświadczeniu dochody jeśli nie mają umowy o pracują.
Tak pomyślałam, bo sam to powiedział, że się NIE ZAREJESTRUJE, i jest to przesłanka do tego, by wszcząć już postępowanie. A jeżeli wydam potem decyzję, że się uchyla, Pan by się odwołał, bo może przecież> czy SKO może uchylić taką decyzję w tym przypadku (jeżeli złożył oświadczenie, że "praca dorywcza" i będzie płacił)?
hej, ciągnie się sprawa z tym dłużnikiem :/ odmówił mi zarejestrowania się w urzędzie pracy, wszczęłam postepowanie, wczoraj przyszedł, że on pracuje, komornik wszedł mu na wynagrodzenie itd. Czy komornik, lub oww nie powinien nas o tym poinformować ? Czy jeżeli przedstawi te dokumenty, że pracuje, to umorzyć postepowanie ? Co teraz zrobić ?