hej, mam prośbę, czy ktoś mógłby podzielić się zawiadomieniem o wszczęciu postępowania w sprawie wydania decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się?? Bardzo proszę
ZAWIADOMIENIE
o wszczęciu postępowania administracyjnego
Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w ............ działając z upoważnienia Wójta Gminy ........ do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji, na podstawie art. 61 § 1 i 4 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1257) oraz w oparciu o art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 489 z późn. zm.)
zawiadamia
o wszczęciu z urzędu postępowania dotyczącego uznania P. .......... za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W myśl art. 5 ust. 3 pkt. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił złożenia oświadczenia majątkowego – organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W dniu 07.02.2018 r. skutecznie doręczono Panu wezwanie do stawienia się w tutejszym OPS w celu przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz odebrania oświadczenia majątkowego. Nie stawił się Pan w wyznaczonym terminie, tj. 22.02.2018 r., a także nie skontaktował się z tutejszym Ośrodkiem w celu złożenia jakichkolwiek wyjaśnień lub ustalenia innego, dogodnego dla Pana terminu. W związku z dyspozycją art. 5 ust. 3 pkt. 1 w/w ustawy, organ podjął dalsze działania właściwe w tej sprawie.
Zgodnie z art. 10 § 1 oraz art. 81 KPA organy administracji publicznej są obowiązane zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
W związku z powyższym przysługuje Panu prawo do zapoznania się z aktami, zgłoszenia wniosków i złożenia oświadczeń w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej w ..........., od poniedziałku do piątku w godzinach pracy Ośrodka Pomocy Społecznej w ........., tj. od 7.30 do 15.30.
Po upływie tego terminu zostanie wydana decyzja administracyjna w oparciu o zgromadzone materiały dowodowe.
Stosownie do art. 41 § 1 i § 2 KPA pouczam o obowiązku poinformowania tutejszego organu o każdej zmianie adresu, tak aby doręczenie pisma pod dotychczasowy adres było prawnie skuteczne, w razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowy adres ma skutek prawny.
no no katy188 to się nazywa zawiadomienie, dzięki Ci bardzo. Mam tylko jeszcze jedno pytanie dotyczące art. 10 kpa ponieważ widzę, że Ty piszesz o zapoznaniu się z aktami sprawy od razu w zawiadomieniu. A mi prawnik uświadomiła, że takie zawiadomienie powinno się wysłać już po zebraniu materiału w sprawie a przed wydaniem decyzji i teraz już zgłupiałam .... dopytuje ponieważ dłużnik mi się odwołał od decyzji i sama nie jestem pewna czy dobrze to robię
Powiem szczerze dopiero niedawno dostałam postępowanie wobec dłużników, wcześniej u nas kulało, opracowałam właśnie takie zawiadomienie, co wg mnie powinno zawierać i też na podstawie innych, które znalazłam. Przedstawiłam projekt naszemu kierownikowi i go zaakceptował, więc z takiego korzystam. Ale oczywiście dzięki za uwagi, każde mile widziane, zwrócę na to uwagę
Masz na myśli to, że zawiadamiasz o wszczęciu post. a potem po otrzymaniu zaświadczenia od komornika, mając wszystkie załączniki, informujesz o możliwości zapoznania z aktami?
dokładnie tak, tak mi to wytłumaczyła Pani prawnik, która od niedawna z nami współpracuje. Ja też do tej pory na tym zawiadomieniu miałam adnotację, że może zapoznać się z aktami, ale Pani prawnik stwierdziła, że musi to być na odrębnym piśmie.
Opracowałam taki dokument który został zaakceptowany przez panią prawnik, jak chcesz, to mogę Ci przesłać
Pan …..........................
…..........................
….........................
Kierownik Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w.......... działając z Upoważnienia Burmistrza ........... Nr ................. w sprawie upoważnienia Kierownika Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w .............. do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji na podstawie art.10 ustawy z dnia 14.06.1960 r. kodeksu postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. Z 2017 r., poz.1257), w związku z art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2017 r., poz. 489 z późn. zm.)
zawiadamia
o zakończeniu postępowania w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W terminie 7 dni od doręczenia niniejszego pisma ma Pan prawo wypowiedzieć się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
Realizacji wyżej wymienionych uprawnień może Pan dokonać w siedzibie Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ................ w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 16.00 w pokoju nr .....
Uzasadnienie
Zgodnie z art. 10 §1 oraz art. 73 Kpa organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. Strona ma także prawo przeglądania akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek i odpisów.
Pouczenie
W oparciu o przepisy art. 10 § 1 oraz art. 73 i art. 79 § 2 kpa w każdym stadium postępowania strona ma prawo czynnego udziału, wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów, przeglądania akt sprawy, jak również brania udziału w przeprowadzeniu dowodu.
Po upływie 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia zostanie wydana w tej sprawie decyzja administracyjna.
ślicznie dziękuję a jeszcze tylko tak dla upewnienia się, w tym pierwszym zawiadomieniu gdzie wszczynasz post. wykreśliła ci to o zapoznaniu się z aktami, bo to bez sensu w tym momencie ?
tak, dodała jeszcze, że większość ośrodków nie wysyła odrębnego pisma o zapoznaniu się z aktami sprawy i dlatego jak dłużnik się odwoła to sko uchyla nasze decyzje....