kto się podzieli zawiadomieniem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 mar 2018, 9:19

hej, mam prośbę, czy ktoś mógłby podzielić się zawiadomieniem o wszczęciu postępowania w sprawie wydania decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się?? Bardzo proszę
mmmmm
Stażysta
Od: 08 gru 2017, 8:57
Zajmuję się: ps/fa

Napisano: 16 mar 2018, 9:35

................., dn. 06.03.2018 r.

Nr ................

Pan .................
zam. ...............

ZAWIADOMIENIE
o wszczęciu postępowania administracyjnego

Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w ............ działając z upoważnienia Wójta Gminy ........ do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji, na podstawie art. 61 § 1 i 4 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1257) oraz w oparciu o art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 489 z późn. zm.)

zawiadamia

o wszczęciu z urzędu postępowania dotyczącego uznania P. .......... za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

W myśl art. 5 ust. 3 pkt. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił złożenia oświadczenia majątkowego – organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W dniu 07.02.2018 r. skutecznie doręczono Panu wezwanie do stawienia się w tutejszym OPS w celu przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz odebrania oświadczenia majątkowego. Nie stawił się Pan w wyznaczonym terminie, tj. 22.02.2018 r., a także nie skontaktował się z tutejszym Ośrodkiem w celu złożenia jakichkolwiek wyjaśnień lub ustalenia innego, dogodnego dla Pana terminu. W związku z dyspozycją art. 5 ust. 3 pkt. 1 w/w ustawy, organ podjął dalsze działania właściwe w tej sprawie.
Zgodnie z art. 10 § 1 oraz art. 81 KPA organy administracji publicznej są obowiązane zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
W związku z powyższym przysługuje Panu prawo do zapoznania się z aktami, zgłoszenia wniosków i złożenia oświadczeń w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej w ..........., od poniedziałku do piątku w godzinach pracy Ośrodka Pomocy Społecznej w ........., tj. od 7.30 do 15.30.
Po upływie tego terminu zostanie wydana decyzja administracyjna w oparciu o zgromadzone materiały dowodowe.
Stosownie do art. 41 § 1 i § 2 KPA pouczam o obowiązku poinformowania tutejszego organu o każdej zmianie adresu, tak aby doręczenie pisma pod dotychczasowy adres było prawnie skuteczne, w razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowy adres ma skutek prawny.

Otrzymują :
1. Adresat P. ..........
2. a/a

Sporządził(a) : ............
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 16 mar 2018, 9:49

no no katy188 to się nazywa zawiadomienie, dzięki Ci bardzo. Mam tylko jeszcze jedno pytanie dotyczące art. 10 kpa ponieważ widzę, że Ty piszesz o zapoznaniu się z aktami sprawy od razu w zawiadomieniu. A mi prawnik uświadomiła, że takie zawiadomienie powinno się wysłać już po zebraniu materiału w sprawie a przed wydaniem decyzji i teraz już zgłupiałam .... dopytuje ponieważ dłużnik mi się odwołał od decyzji i sama nie jestem pewna czy dobrze to robię
mmmmm
Stażysta

Napisano: 16 mar 2018, 10:18

Powiem szczerze dopiero niedawno dostałam postępowanie wobec dłużników, wcześniej u nas kulało, opracowałam właśnie takie zawiadomienie, co wg mnie powinno zawierać i też na podstawie innych, które znalazłam. Przedstawiłam projekt naszemu kierownikowi i go zaakceptował, więc z takiego korzystam. Ale oczywiście dzięki za uwagi, każde mile widziane, zwrócę na to uwagę ;)
Masz na myśli to, że zawiadamiasz o wszczęciu post. a potem po otrzymaniu zaświadczenia od komornika, mając wszystkie załączniki, informujesz o możliwości zapoznania z aktami?
katy188
Referent

Napisano: 16 mar 2018, 10:39

dokładnie tak, tak mi to wytłumaczyła Pani prawnik, która od niedawna z nami współpracuje. Ja też do tej pory na tym zawiadomieniu miałam adnotację, że może zapoznać się z aktami, ale Pani prawnik stwierdziła, że musi to być na odrębnym piśmie.
Opracowałam taki dokument który został zaakceptowany przez panią prawnik, jak chcesz, to mogę Ci przesłać
mmmmm
Stażysta

Napisano: 16 mar 2018, 10:53

Oczywiście, bardzo chętnie :) właśnie wszczynam postępowania, to w idealnym momencie mi to zasugerowałaś.
katy188
Referent

Napisano: 16 mar 2018, 11:03

Pan …..........................
…..........................
….........................
Kierownik Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w.......... działając z Upoważnienia Burmistrza ........... Nr ................. w sprawie upoważnienia Kierownika Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w .............. do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji na podstawie art.10 ustawy z dnia 14.06.1960 r. kodeksu postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. Z 2017 r., poz.1257), w związku z art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2017 r., poz. 489 z późn. zm.)

zawiadamia
o zakończeniu postępowania w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

W terminie 7 dni od doręczenia niniejszego pisma ma Pan prawo wypowiedzieć się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
Realizacji wyżej wymienionych uprawnień może Pan dokonać w siedzibie Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ................ w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 16.00 w pokoju nr .....

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 10 §1 oraz art. 73 Kpa organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. Strona ma także prawo przeglądania akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek i odpisów.

Pouczenie

W oparciu o przepisy art. 10 § 1 oraz art. 73 i art. 79 § 2 kpa w każdym stadium postępowania strona ma prawo czynnego udziału, wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów, przeglądania akt sprawy, jak również brania udziału w przeprowadzeniu dowodu.
Po upływie 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia zostanie wydana w tej sprawie decyzja administracyjna.

Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a
mmmmm
Stażysta

Napisano: 16 mar 2018, 11:04

mam nadzieję, że się przyda :-)
mmmmm
Stażysta

Napisano: 16 mar 2018, 11:15

mmmmm pisze:mam nadzieję, że się przyda :-)
ślicznie dziękuję :) a jeszcze tylko tak dla upewnienia się, w tym pierwszym zawiadomieniu gdzie wszczynasz post. wykreśliła ci to o zapoznaniu się z aktami, bo to bez sensu w tym momencie ?
katy188
Referent

Napisano: 16 mar 2018, 11:48

tak, dodała jeszcze, że większość ośrodków nie wysyła odrębnego pisma o zapoznaniu się z aktami sprawy i dlatego jak dłużnik się odwoła to sko uchyla nasze decyzje....
mmmmm
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x