dłużnik alimentacyjny

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
BasiaKa
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenia rodzinne
Kontakt:

dłużnik alimentacyjny

Post autor: BasiaKa »

Witam i bardzo proszę was o wypowiedz...... bardzo ważna sprawa!!!!!!!
Mam dłużnika alimentacyjnego któremu sąd ustalił bezskuteczność uznania ojcostwa, teraz dokładnie 12 maja sąd wydał postanowienie w którym w punkcie pierwszym w trybie 355 kpc umarza postępowanie wobec cofnięcia wniosku natomiast w punkcie drugim umarza postępowanie wywołane wnioskiem o zabezpieczenie dotyczy to postanowienia o zabezpieczeniu alimentów na podstawie którego przyznaliśmy fa wierzycielce. Moje pytanie........ czy wierzycielka ma zwrot jako nienależnie pobrane świadczenie z odsetkami ??? a dłużnikowi po tym jak komornik umorzy postępowanie można wygaśic zadłużenie????? nie mam z sądu żadnego uchylenia obowiązku alimentacyjnego ale całe to postępowanie zostało jakby unicestwione postanowieniem .......
Wik7.
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: dłużnik alimentacyjny

Post autor: Wik7. »

U mnie jak było przysposobienie to wierzycielka sama przyszła, zrezygnowała sama z funduszu.
Myślę, że to NP. Skontaktuj się najlepiej z komornik i się dogadajcie :))
Franna
Stażysta
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
Kontakt:

Post autor: Franna »

Do zwrotu ale bez odsetek, tak na szybo jak się zastanawiam to bym wznowiła postępowanie na podstawie 145 par 1 pkt 8 Kpa, potem uchylenie przyznania i odmowa, następnie żądanie zwrotu nienależnie wypłaconych świadczeń (art. 2 ust. 7 lic c: nienależnie pobranych świadczeniu: w wyniku 2wznowienia uchylono decyzję i odmówiono FA). Jak się uprawomocni uchylenie to wygaszenie należności dłużnika. Jednocześnie ze wznowieniem wysłałabym wniosek o wstrzymanie egzekucji, jak się sprawa wyklaruje - o umorzenie na rzecz OPSu.
BasiaKa
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: BasiaKa »

Może jeszcze ktoś coś podpowie bardzo proszę .........., fundusz już nie jest pobierany przez wierzycielkę miała go w 2022r. zapomniałam o tym wspomnieć, a zwrot bez odsetek moim zdaniem też nie bardzo bo nie ma uchylonego obowiązku alimentacyjnego przez sąd, dzwoniłam do komornika najprawdopodobniej umorzy postępowanie względem dłużnika więc jeśli umorzy to chyba wygasimy zadłużenie jeśli dobrze myślę a wierzycielce zrobiłabym zawiadomienie o nienależnie pobranym świadczeniu i decyzję do zwrotu z odsetkami .........nie wiem czy to prawidłowe postępowanie .........może ktoś miał taką samą sytuację
ODPOWIEDZ