Dłuznik alimentacyjny chce zwrotu prawa jazdy najlepiej już - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 lut 2018, 15:28

Była wydana decyzja o uznaniu za dłużnika alimentacyjnego i wniosek do starosty o zatrzymaniu prawa jazdy. Dłużnik zgłasza się na wywiad i przynosi dowody wpłat i chce abym mu wydała pismo z którym pojedzie do starosty o zwrot prawa jazdy.
Czy najpierw muszę wszcząć postępowanie uchylić decyzję i dopiero gdy się uprawomocni wysłać pismo do starosty? Dobrze myślę???
dan
Stażysta
Od: 17 sie 2017, 9:47
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 13 lut 2018, 15:43

niekoniecznie. Ustawodawca nie opisał o co mu chodzi ze zwrotem. Są dwie szkoły:
1. uchylenie decyzji;
2. zwykłe pismo.
Każde uzasadnisz.

Ja ostatnio jestem leniwy i tylko pisma robię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 16:18

co w przypadku kiedy dopiero poszło pismo do starosty o zabranie prawa jazdy a dłużnik się zgłasza z zaświadczeniem od komornika, że spłacił wszystko i nie ma zadłużenia? Czy mogę napisać do starosty prośbę o nierozpatrywanie wniosku? czy jak to teraz wygląda?
młoda

Napisano: 13 lut 2018, 16:24

wycof wniosek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 8:37

mogę to zrobić bez jego wniosku o zwrot, tak po prostu z urzędu?
młoda

Napisano: 15 lut 2018, 8:33

ja proszę aby dłuznik napisał prośbę o zwrot prawa jazdy załączam dowód wpłaty i wtedy

WNIOSEK
o uchylenie decyzji
o zatrzymaniu prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego

Na podstawie art. 104 § 1 oraz art. 105 §1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017r., poz. 1257), w nawiązaniu do art.5 ust. 3 b pkt. 2 oraz ust. 5 i 6 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2017 r., poz. 489 z późn. zmian.) , a także Upoważnienia ............... Nr ............z dnia 9 .................. do prowadzenia postępowań administracyjnych i wydawania decyzji w tych sprawach
w n o s z ę :
o uchylenie decyzji nr .............. z dnia .............. o zatrzymaniu prawa jazdy kat. B o numerze .............. nr druku ............. Pana .................

UZASADNIENIE
W dniu ............. r. Pan .................. stawił się w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w ................, udzielił wywiadu alimentacyjnego, złożył oświadczenie majątkowe oraz przedłożył zaświadczenie z .................., potwierdzające, że dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 m-cy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.

Wobec powyższego należy zastosować zapis art. 5 ust. 6 w/w ustawy tj. „uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy: 1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów”
W tym stanie rzeczy wnoszę jak na wstępie.

Otrzymują:
1 .adresat
2. a/a
Do wiadomości:
1. Komornik Sądowy przy ..........................
2. Pan......................
gops_fa
Praktykant
Od: 02 lut 2018, 8:31
Zajmuję się: FA

Napisano: 15 lut 2018, 8:53

a dlaczego w podstawie prawnej jest art. 104 i 105 Kpa, przecież to nie decyzja tylko wniosek ?
młoda

Napisano: 15 lut 2018, 8:56

Ja wpisuje art. 2 pkt 9, art. 5 ust. 6 pkt 1 lub 2 - nic więcej. To nie wystarczy?
młoda

Napisano: 15 lut 2018, 9:00

wnosisz o uchylenie decyzji dlatego 105
gops_fa
Praktykant
Od: 02 lut 2018, 8:31
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x