wezwałam dłużnika na wywiad, w wyznaczonym terminie nie przyszedł, wysłałam zapytanie do KS o wpłaty i jednocześnie zawiadomienie o wszczęciu postępowania, w tym czasie dłużnik stawił się na wywiad, ale z zaświadczenia od komornika wynika, że nie płacił nic- w tej sytuacji jaką decyzję wydaję o umorzeniu postępowania czy uznającą za dłużnika uchylającego się??
ja wydaje umorzenie, z 105 KPA
......
W związku z powyższym w dniu .... zostało wszczęte postępowanie administracyjne dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W myśl art. 5 ust. 3 w/w ustawy w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił: złożenia oświadczenia majątkowego, zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy, bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społeczno-użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych, organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W dniu..... w trakcie toczącego się postępowania administracyjnego podjął Pan współpracę z OPS....., złożył wyczerpujące wyjaśnienia dotyczące niestawiennictwa w wyznaczonym terminie. Został przeprowadzony wywiad alimentacyjny oraz złożył Pan oświadczenie majątkowe.
Wobec powyższego ustały przesłanki z art. 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów uzasadniające prowadzenie postępowania dotyczącego uznania Pana za osobę uchylającą się od zobowiązań alimentacyjnych. Zgodnie z art.105.§1 KPA - gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania.