Komornik przesłał do gops podanie dłużnika z prośbą o zwolnienie wynagrodzenia dłużnika za pracę z zajęcia komorniczego. Komornik prosi nas o rozpoznanie i odpowiedź. Co z tym robić? Mieliście coś takiego? Proszę o pomoc
Art. 27 us. 3 mówi, że należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
Zgodnie z przepisami, z wynagrodzenia za pracę można potrącić do wysokości trzech piątych wynagrodzenia. Zatem nie widzę możliwości zwolnienia wynagrodzenia z egzekucji.
Co innego w sytuacji gdy dłużnik złoży wniosek o raty, jesteśmy jedynym i wierzycielami i dostanie od nas zgodę na raty. Wtedy zawieszamy egzekucję i dłużnik płaci raty. Ale tak jak piszę jeśli jesteśmy jedynymi wierzycielami.
Jeśli jednak pismo, które otrzymaliście jest zwykłym zapytaniem a nie wnioskiem o raty, ja bym po prostu odpisała, iż nie ma takiej możliwości.
a występował ktoś do komornika o zmniejszenie zajęcia komorniczego np. aby zajmował 50% wynagrodzenia a nie 60? Na jakiej podstawie można to zrobić i w jakiej formie? Dłużnik ma trudną sytuację i prosi o czasowe zmniejszenie zajęcia.
Ja miałam sytuację, że dłużnik wystąpił do nas o zwolnienie z zajęcia komorniczego, tu opisywałam sytuację: wniosek-o-zwolnienie-zajecia-komorniczego-207281265
Wydałam postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Dłużnik złożył zażalenie. SKO utrzymało zaskarżone postanowienie w całości w mocy - na szczęście
Komornik przesłał do gops podanie dłużnika z prośbą o zwolnienie wynagrodzenia dłużnika za pracę z zajęcia komorniczego. Komornik prosi nas o rozpoznanie i odpowiedź. Co z tym robić? Mieliście coś takiego? Proszę o pomoc
Hej, można wiedzieć co zrobiliście? Też nie wiemy właśnie co odpisać komornikowi, ale raczej chyba się nie zgodzimy...
my się zgodziliśmy na pomniejszenie zajęcia komorniczego. Dłużnik powiedział, że jak nie zejdziemy z kwoty, to się zwolni z pracy i komornik nic nie będzie ściągał.
my się nie zgodziliśmy. Odpisaliśmy komornikowi, że organ nie zezwala na zwolnienie Komornika Sądowego z postępowania egzekucyjnego w prowadzonym postępowaniu przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu.....