dłużnik do komornika o o zwolnienie z zajecia komorniczego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 kwie 2020, 9:18

Komornik przesłał do gops podanie dłużnika z prośbą o zwolnienie wynagrodzenia dłużnika za pracę z zajęcia komorniczego. Komornik prosi nas o rozpoznanie i odpowiedź. Co z tym robić? Mieliście coś takiego? Proszę o pomoc
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 14 kwie 2020, 7:23

proszę o podpowiedź
Edyttta
Referent

Napisano: 14 kwie 2020, 10:15

Art. 27 us. 3 mówi, że należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
Zgodnie z przepisami, z wynagrodzenia za pracę można potrącić do wysokości trzech piątych wynagrodzenia. Zatem nie widzę możliwości zwolnienia wynagrodzenia z egzekucji.
Co innego w sytuacji gdy dłużnik złoży wniosek o raty, jesteśmy jedynym i wierzycielami i dostanie od nas zgodę na raty. Wtedy zawieszamy egzekucję i dłużnik płaci raty. Ale tak jak piszę jeśli jesteśmy jedynymi wierzycielami.
Jeśli jednak pismo, które otrzymaliście jest zwykłym zapytaniem a nie wnioskiem o raty, ja bym po prostu odpisała, iż nie ma takiej możliwości.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2020, 7:39

a występował ktoś do komornika o zmniejszenie zajęcia komorniczego np. aby zajmował 50% wynagrodzenia a nie 60? Na jakiej podstawie można to zrobić i w jakiej formie? Dłużnik ma trudną sytuację i prosi o czasowe zmniejszenie zajęcia.
Edyttta
Referent

Napisano: 21 kwie 2020, 7:35

podpowie ktoś?
Edyttta
Referent

Napisano: 21 kwie 2020, 9:32

Ja miałam sytuację, że dłużnik wystąpił do nas o zwolnienie z zajęcia komorniczego, tu opisywałam sytuację: wniosek-o-zwolnienie-zajecia-komorniczego-207281265
Wydałam postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Dłużnik złożył zażalenie. SKO utrzymało zaskarżone postanowienie w całości w mocy - na szczęście :)
pytająca1
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 21:26
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 lut 2023, 14:56

Edyttta pisze:
10 kwie 2020, 9:18
Komornik przesłał do gops podanie dłużnika z prośbą o zwolnienie wynagrodzenia dłużnika za pracę z zajęcia komorniczego. Komornik prosi nas o rozpoznanie i odpowiedź. Co z tym robić? Mieliście coś takiego? Proszę o pomoc
Hej, można wiedzieć co zrobiliście? Też nie wiemy właśnie co odpisać komornikowi, ale raczej chyba się nie zgodzimy...
pomspoł
Stażysta
Od: 26 mar 2020, 18:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 mar 2023, 11:30

my się zgodziliśmy na pomniejszenie zajęcia komorniczego. Dłużnik powiedział, że jak nie zejdziemy z kwoty, to się zwolni z pracy i komornik nic nie będzie ściągał.
młoda

Napisano: 02 mar 2023, 8:50

my się nie zgodziliśmy. Odpisaliśmy komornikowi, że organ nie zezwala na zwolnienie Komornika Sądowego z postępowania egzekucyjnego w prowadzonym postępowaniu przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu.....
Edyttta
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x