Witam Wszystkich, chciałabym uzyskać informację jak postępować w przypadku kiedy dłużnik jest obcokrajowcem i zamieszkuje w USA, to moja pierwsza taka sprawa i nawet za bardzo nie wiem jakich dokumentów wymagać od wierzycielki, z ustawy dowiedziałam się jedynie, że potrzebne jest zaświadczenie z Sądu o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego i o takież zaświadczenie poprosiłam, czy w/w zaświadczenie wystarczy aby przyznać tej dziewczynie świadczenia z FA?? A jeśli tak to czy należny decyzję przyznającą świadczenia przesłać do Sądu ?? Bo rozumiem, że do dłużnika nie wysyłam informacji o przyznaniu świadczeń? Pięknie dziękuję za pomoc
informacja z sądu, my wysyłamy decyzję do sądu ale z tego co tu czytam są gminy które nie wysyłają
art 27 (mówi tylko o komorniku)
Organ właściwy wierzyciela przekazuje komornikowi sądowemu prowadzącemu postępowanie egzekucyjne decyzję przyznającą osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego
jeżeli nie zwiększy Ci to bardzo kosztów to wyslij
jabym zakończył na jednym pismie
KPA:
Strona zamieszkała za granicą lub mająca siedzibę za granicą, jeżeli nie ustanowiła pełnomocnika do prowadzenia sprawy zamieszkałego w kraju, jest obowiązana wskazać w kraju pełnomocnika do doręczeń.
§ 5. W razie niewskazania pełnomocnika do doręczeń przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia. Stronę należy o tym pouczyć przy pierwszym doręczeniu. Strona powinna być również pouczona o możliwości złożenia odpowiedzi na pismo wszczynające postępowanie i wyjaśnień na piśmie oraz o tym, kto może być ustanowiony pełnomocnikiem.