dłużnik po wywiadzie czy mogę wydać decyzję - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 maja 2019, 16:24

Witam
Mam pytanie jak wygląda procedura bo się pogubiłam jestem nowa POMOCY
- dostałam dwa wnioski o zajęcie się dłużnikiem ale nigdy nie była wydana decyzja,( tylko w aktach mam wnioski i wezwania na wywiad a w okresie 2017/18 był na wywiadzie gdzie podał że był zatrudniony i ma lekki stopień niepełnosprawności
- teraz mam dwa wnioski na 2018/19 i wezwałam go na wywiad i nie przyszedł więc zrobiłam wszczęcie a gdy odebrał wszczęcie to przyszedł na wywiad gdzie podaje że pracuje na 1/4 etatu i jest na zwolnieniu lekarskim i był w szpitalu.
- wysłałam informacje do dwóch różnych MOPS-ów i dwóch Komorników po wywiadzie
- potem napisałam do dwóch komorników i dwóch MOPS-ów czy były wpłaty 50%
- teraz dostałam odpowiedź od pierwszego komornika że tylko w lutym 2019r wpłacił 521,11 zł i od pierwszego Mops-u że nic nie wpłacał.
Czy ja mogę wydać mu decyzję za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych??? Czy najpierw muszę go jeszcze wezwać do wglądu do dokumentów? A może nie mogę wydać decyzji?? Bo ja już nie wiem. POMOCY Może ktoś pomoże i podeśle całą rozpiskę jak postępować z dł bo z ustawy ciężko wywnioskować.
Betinka_
Stażysta
Od: 06 gru 2018, 12:02
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny

Napisano: 06 maja 2019, 16:34

jak przyszedł na wywiad i złozył oświadczenie to nic nie robisz, tylko wysyłasz informacje jakie uzyskałaś z wywiadu do organu, z którego wpłynął wniosek o przeprowadzenie wywiadu.
MRASINSKA
Praktykant
Od: 23 maja 2018, 8:25
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 06 maja 2019, 19:16

Skoro przyszedł na wywiad, złożył oświadczenie majątkowe, pracuje - umarzasz postępowanie i do szafy.
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16
Zajmuję się: FA

Napisano: 07 maja 2019, 10:08

Czyli rozumiem że nie ważne czy płaci czy nie płaci to umarzamy.Bo zgłosił się na wywiad i złożył oświadczenie oraz że pracuje na 1/8 etatu - to wystarczy żeby nie być ściganym .
Dziękuję za informacje.
Betinka_
Stażysta

Napisano: 07 maja 2019, 18:11

Tak, w tym przypadku umarzasz postępowanie.
reginaaa
Stażysta

Napisano: 07 maja 2019, 19:43

Umorzyć możesz tylko wtedy jak wpłacał 6xpo 50%. W tym przypadku wydajesz decyzję a później cała reszta.
Olaola11
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 18:52
Zajmuję się: SW/ZR

Napisano: 08 maja 2019, 11:02

Czyli jednak mam wydać decyzje ???
Już nie kumam bo jasno to nie jest na pisane w ustawie.
Czy najpierw muszę go jeszcze wezwać do wglądu do dokumentów?
Pomocy bo już nie wiem ?
Betinka_
Stażysta

Napisano: 08 maja 2019, 19:30

Betinka_ pisze:Czyli jednak mam wydać decyzje ???
Już nie kumam bo jasno to nie jest na pisane w ustawie.
Czy najpierw muszę go jeszcze wezwać do wglądu do dokumentów?
Pomocy bo już nie wiem ?
Skoro zrobiłaś wszczęcie postępowania, ponieważ dłużnik nie stawił się na wywiad alimentacyjny, a po wystosowaniu pisma umożliwił Ci tą czynność, to umarzasz postępowanie.

Nie wydajesz decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
reginaaa
Stażysta

Napisano: 09 maja 2019, 11:58

Witam
To umarza się postępowanie nawet wtedy , gdy mamy od komornika i MOPS-u informację że nic nie wpłacał przez ostatnie 6 miesięcy tych 50%. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.
Betinka_
Stażysta

Napisano: 09 maja 2019, 13:01

W twoim przypadku są (niestety) różne praktyki a mianowicie:
1. jeżeli dłużnik przyszedł na wywiad po wszczęciu postępowania ale jeszcze przed wydaniem decyzji to niektórzy umarzają postępowanie.
2. jeżeli dłużnik przyszedł na wywiad po wszczęciu postępowania, ale z zaświadczenia komornika wynika, iż nie wywiązywał się przez 6 m-cy z zobowiązań to należy zrobić decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się (taką praktykę wskazywał Pan Mazurkiewicz na swoich szkoleniach).
Ja również przez jakiś czas stosowałam praktykę nr 2, ale po tym jak w sąsiedniej gminie SKO uchyliło decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się i wskazało w niej, iż organ błędnie wystawił decyzję gdyż dłużnik zgłosił się na wywiad, to od tego czasu umarzam postępowanie :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x