Witam, mam taką sytuację. Jestem OWD, wezwałam 2X dłużnika na wywiad, nie przyszedł, wszczęcie postępowania, wszystkie pisma doręczone na podst. art. 44 Kpa. Miałam już wydać decyzję o uchylaniu się, ale pojawił się ojciec dłużnika z pismem, że jego syn-dłużnik nie zamieszkuje pod wskazanym adresem, nie ma z nim kontaktu, prawdopodobnie przebywa za granicą. CO ROBIĆ, POMOCY!!!
nie wiem co na to pozostali, ale jeżeli nie wydałaś jeszcze decyzji to ja bym umorzyła postępowanie ponieważ jest zmiana miejsca zamieszkania. W momencie kiedy dostaniesz na to oświadczenie ze wskazanym adresem zamieszkania (rzeczywistym) umarzasz postępowania i piszesz pismo do organu właściwego wierzyciela. Ja bym tak zrobiła
wg art. 41. § 1 w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.
41 § 2 W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny
więc tak nie do końca wierzyłabym ojcu, ze syn tam nie zamieszkuje i nie ma z nim kontaktu. Jak syn się wyprowadzał miał obowiązek przyjść do Ośrodka i poinformować o zmianie adresu. Nie wiem na jakiej podstawie miałoby się umarzać postępowanie, bo chyba nie na tym, że rodzina dłużnika twierdzi, że dłużnik tam nie mieszka.