DŁUŻNIK- POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 gru 2016, 14:34

Witam, mam taką sytuację. Jestem OWD, wezwałam 2X dłużnika na wywiad, nie przyszedł, wszczęcie postępowania, wszystkie pisma doręczone na podst. art. 44 Kpa. Miałam już wydać decyzję o uchylaniu się, ale pojawił się ojciec dłużnika z pismem, że jego syn-dłużnik nie zamieszkuje pod wskazanym adresem, nie ma z nim kontaktu, prawdopodobnie przebywa za granicą. CO ROBIĆ, POMOCY!!!
nowap

Napisano: 14 gru 2016, 11:51

Bardzo proszę :) czy umorzyć postępowanie?
nowap

Napisano: 14 gru 2016, 14:37

nie wiem co na to pozostali, ale jeżeli nie wydałaś jeszcze decyzji to ja bym umorzyła postępowanie ponieważ jest zmiana miejsca zamieszkania. W momencie kiedy dostaniesz na to oświadczenie ze wskazanym adresem zamieszkania (rzeczywistym) umarzasz postępowania i piszesz pismo do organu właściwego wierzyciela. Ja bym tak zrobiła
agam111

Napisano: 16 gru 2016, 16:05

Hmm...

wg art. 41. § 1 w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.

41 § 2 W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny

więc tak nie do końca wierzyłabym ojcu, ze syn tam nie zamieszkuje i nie ma z nim kontaktu. Jak syn się wyprowadzał miał obowiązek przyjść do Ośrodka i poinformować o zmianie adresu. Nie wiem na jakiej podstawie miałoby się umarzać postępowanie, bo chyba nie na tym, że rodzina dłużnika twierdzi, że dłużnik tam nie mieszka.

Pozdrawiam :)
Tyś

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x