odmówiłam prawa do F.A, ponieważ w 2015 roku strona miała dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości i kryterium dochodowe zostało przekroczone
informację o dochodach pobrałam przez program NEMEZIS.(program wygenerował takie dane PIT 39, dochód 80,000.00, składaka na ubezpieczenie społeczne 0, podatek-0). Strona nie miała pit 39, tylko pod odpowiedzialności karną oświadczyła, że dochód z pit 39 w wysokości 80tyś to dochód ze sprzedaży mieszkania.
Informacja wygenerowana przez program nie zawiera takiego nagłówka jak zaświadczenie z z urzędu skarbowego t.j zaświadczenie o dochodzie członka rodziny podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.)
SKO zarzuciło mi, że nie zbadałam czy dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości jest zwolniony z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz, że nie wyjaśniłam czy dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości jest dochodem opodatkowanym w rozumieniu przepisu art. 3 pkt. 1 lit. a o świadczeniach rodzinnych.
sprawa do ponownego rozpatrzenia.
ELMER jak mam się za to zabrać