Elmer SKO mi uwaliło decyzję pomóż - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 gru 2016, 11:38

odmówiłam prawa do F.A, ponieważ w 2015 roku strona miała dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości i kryterium dochodowe zostało przekroczone
informację o dochodach pobrałam przez program NEMEZIS.(program wygenerował takie dane PIT 39, dochód 80,000.00, składaka na ubezpieczenie społeczne 0, podatek-0). Strona nie miała pit 39, tylko pod odpowiedzialności karną oświadczyła, że dochód z pit 39 w wysokości 80tyś to dochód ze sprzedaży mieszkania.
Informacja wygenerowana przez program nie zawiera takiego nagłówka jak zaświadczenie z z urzędu skarbowego t.j zaświadczenie o dochodzie członka rodziny podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.)
SKO zarzuciło mi, że nie zbadałam czy dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości jest zwolniony z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz, że nie wyjaśniłam czy dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości jest dochodem opodatkowanym w rozumieniu przepisu art. 3 pkt. 1 lit. a o świadczeniach rodzinnych.
sprawa do ponownego rozpatrzenia.
ELMER jak mam się za to zabrać
Izka33

Napisano: 12 gru 2016, 12:31

Jest różnica między zwolnieniem z opodatkowania a niepodleganiem opodatkowaniu. Sko myli pojęcia. Dochód ze zbycia nieruchomości co do zasady podlega opodatkowaniu - obowiązek złożenia pit39 (co do zasady bo gdy mineło conajmniej 5 lat od zakupu wtedy nie podlega opodatkowaniu i nie składa się w wtedy pit 39). Tylko w ściśle określonych sytuacjach możemy mówić o zwolnieniu podatkowym (jeśli np. zostaną te pieniadze wydane na cele mieszkaniowe). Nie zmienia to jednak faktu, że jest to dochód w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych i niestety musimy brać go pod uwagę do ustalenia prawa do świadczeń.
Podsumowująć "dochód ze zbycia mieszkania" nie będzie dochodem do świadczeń tylko w sytuacji gdy nie było obowiązku złożenia pitu 39 - jeśli jednak pit 39 został złożony to każdorazowo ten dochód liczymy
Jagoda12345

Napisano: 13 gru 2016, 8:54

Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 13 gru 2016, 10:00

Elmer mam wystąpić z zapytaniem do naczelnika urzędu skarbowego w celu wyjaśnienia?
Izka33

Napisano: 13 gru 2016, 10:43

mam informację z urzędu skarbowego, że zapłata tego podatku ma nastąpić do 2017 roku.
Czy w tym przypadku wliczam ten dochód czy nie?
Izka33

Napisano: 13 gru 2016, 11:40

co dokładnie ci zaleciło SKO?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 11:50

SKO stwierdziło, że organ I instancji nie wyjaśnił w toku postępowania czy dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości jest dochodem opodatkowanym w rozumieniu art. 3 pkt 1 lit. a o świadczeniach rodzinnych, który podlega wliczeniu do dochodu rodziny ala potrzeb postępowania w sprawie przyznania z funduszu alimentacyjnego...
no i brak wyczerpującego i matematycznego stwierdzenia, iż dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie wynosi 1680,00 zł :)
Izka33

Napisano: 15 gru 2016, 10:55

???
Izka33

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x