Dłużnik prosi o zwrot prawa jazdy ale nie spełnia warunków - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 11 gru 2024, 11:28

Proszę o pomoc:
Dłużnik wystąpił z pismem z prośbą o zwrot prawa jazdy. Ustaliłam u komornika, że przez ostatnie 6 msc wywiązywał się z z zobowiązań alimentacyjnych, natomiast Pan nie zarejestrował się w PUP, ani nie jest zatrudniony. Obecnie Pan przebywa na zasiłku chorobowym, po utracie zatrudnienia, dlatego nie może się zarejestrować w PUP (straciłaby prawo do zasiłku), ani też podjąć nowej pracy, bo obecnie nie ma zdolności do pracy.
Według mnie nie ma prawa do zwrotu prawa jazdy, ponieważ nie spełnia warunku zatrudnienia lub zarejestrowania się w PUP. Co mam teraz zrobić?
Odmowę stwierdzenia wygaśnięcia decyzji uznającej go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych? A co za tym idzie, nie ma możliwości zwrotu prawa jazdy.
Proszę o pomoc :?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 11 gru 2024, 15:13

W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny nie może wywiązać się ze swoich zobowiązań z powodu braku zatrudnienia, organ właściwy dłużnika:
1)
zobowiązuje dłużnika alimentacyjnego do zarejestrowania się jako bezrobotny albo jako poszukujący pracy w przypadku braku możliwości zarejestrowania się jako bezrobotny wraz ze wskazaniem nie dłuższego niż 30-dniowy terminu na wykonanie tego zobowiązania;
2)
informuje właściwy powiatowy urząd pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego.

Pan sie wywiązuje ze swoich zobowiązań więc powinno wystarczyć ze stawieie się na wywiadzie.
Zelena
Praktykant
Od: 20 wrz 2024, 13:18
Zajmuję się: wszystkim i niczym

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x