Alimenty w euro jaka kwota złotówek POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 gru 2024, 11:40

Alimenty w euro jak przeliczyć na złotówki.
W ugodzie mediacyjnej alimenty płatne w terminie do 10 dnia każdego miesiąca z góry. Ugoda zawarta w dniu 24.11.2017r. w Polskim Centrum Mediacji.
Sąd Rejonowy w Polsce postanowieniem z dnia 30.11.2017r. zatwierdził ugodę poprzez nadanie jej klauzuli wykonalności.
Na jaki dzień przeliczyć alimenty w euro? Kwota 100 euro.
Katarzynaa
Stażysta
Od: 12 sty 2017, 20:30
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 12 gru 2024, 11:57

na konic danego roku za, który bierzesz dochód
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 12 gru 2024, 12:13

Karolina223 pisze:
12 gru 2024, 11:57
na konic danego roku za, który bierzesz dochód
Czy posiada Pani na to jakieś wyjaśnienia np. z Ministerstwa lub opinię Radcy?
Chcą dobrze naliczyć fundusz alimentacyjny do wypłaty.
Katarzynaa
Stażysta

Napisano: 12 gru 2024, 13:22

od kiedy ta Pani ma sprawę u Komornika?
Rozumiem,że za cały 2023 roku otrzymywał alimenty od zobowiązanego w euro ?
Karolina223
Referent

Napisano: 12 gru 2024, 13:28

Zasadzonych alimentów ile ma czy w polskich złotych cz w euro?

Ta Pani powinna, złożyć oświadczenie zał. nr ZFA-03 ile uzyskała alimentów w 2023 roku..
Karolina223
Referent

Napisano: 12 gru 2024, 14:46

Karolina223 pisze:
12 gru 2024, 13:28
Zasadzonych alimentów ile ma czy w polskich złotych cz w euro?

Ta Pani powinna, złożyć oświadczenie zał. nr ZFA-03 ile uzyskała alimentów w 2023 roku..
Pani ma zasądzone 100 euro.
Ja chce jej wyliczyć należną kwotę do wypłaty świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
W 2023 roku nie otrzymała alimentów. Sprawę nie prowadzi komornik ani sąd, ponieważ dłużnik jest Egipcjaninem. Komornik odmówił prowadzenia sprawy.
Złożyła wniosek do sądu okręgowego a ten jej odesłał wniosek bez nadania sprawie dalszego biegu oraz napisał w piśmie, że w stosunkach pomiędzy Rzeczpospolita Polską a Egiptem nie istnieją podstawy traktatowe wzajemnej współpracy w dziedzinie dochodzenia alimentów, czy też uznawania i wykonywania orzeczeń zasądzających alimenty.

Byłam u Radcy czy w ogóle mogę jej przyznać fundusz i kazał mi się powołać na art. 2 pkt. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)
bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych, albo postępowanie upadłościowe, w toku którego w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie otrzymano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
a)braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą.

Co do tego jak wliczyć kwotę należną do wypłaty czekam już miesiąc za opinią radcy.
Katarzynaa
Stażysta

Napisano: 12 gru 2024, 15:21

Gdzieś czytałam że jęli w wyroku jest data do kiedy alimenty mają być zapłacone to trzeba przeliczyć na ten dzień np. 10 każdego miesiąca

ale znalazłam coś takiego"
W myśl art. 7981 § 1 k.p.c., jeżeli tytuł wykonawczy obejmuje świadczenie pieniężne w walucie obcej, organ egzekucyjny przelicza zasądzoną kwotę na walutę polską według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski na dzień sporządzenia planu podziału, a jeżeli planu nie sporządzono - na dzień wypłaty kwoty wierzycielowi.
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 12 gru 2024, 15:26

Albo art. 358. kc
§ 1. Jeżeli przedmiotem zobowiązania podlegającego wykonaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest suma pieniężna wyrażona w walucie obcej, dłużnik może spełnić świadczenie w walucie polskiej, chyba że ustawa, orzeczenie sądowe będące źródłem zobowiązania lub czynność prawna zastrzega spełnienie świadczenia wyłącznie w walucie obcej.
§ 2. Wartość waluty obcej określa się według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z dnia wymagalności roszczenia, chyba że ustawa, orzeczenie sądowe lub czynność prawna zastrzega inaczej.
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 13 gru 2024, 14:51

Magda k pisze:
12 gru 2024, 15:21
Gdzieś czytałam że jęli w wyroku jest data do kiedy alimenty mają być zapłacone to trzeba przeliczyć na ten dzień np. 10 każdego miesiąca

ale znalazłam coś takiego"
W myśl art. 7981 § 1 k.p.c., jeżeli tytuł wykonawczy obejmuje świadczenie pieniężne w walucie obcej, organ egzekucyjny przelicza zasądzoną kwotę na walutę polską według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski na dzień sporządzenia planu podziału, a jeżeli planu nie sporządzono - na dzień wypłaty kwoty wierzycielowi.
mam od kilku lat taką sprawę przeliczam na dzień wypłaty wg kurs NBP i tak wypłacam. wcześniej skonsultowałam to z radcą prawnym itp. w decyzji jest napisane że FA w wyskości równowartości 100 EURO przypadających na dzień wypłaty wg kursu NBP czy coś podobnego. i tak to robię. po prostu co miesiąc to przeliczam w dzień wypłaty i dopiero wpisuje do planu.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x