Dłużnik przyszedł, ale nie płaci - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2023, 10:50

Witam, czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem odnośnie postępowania wobec dłużnika.
Jeśli nie zgłosił się na wezwanie, zostało wszczęte postępowanie i wtedy przyszedł, ale pismo od komornika, że nie płaci 50% zasądzonych alimentów, co wtedy robicie?
Umarzacie postępowanie, bo przyszedł czy wydajecie decyzję o uchylającym się, bo nie płaci 50% ?

Widzę, że opinie są podzielone i zaczęłam się zastanawiać.
FA2016
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 16:31
Zajmuję się: FA/DM/DE

Napisano: 31 lip 2023, 14:13

FA2016 pisze:
31 lip 2023, 10:50
Witam, czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem odnośnie postępowania wobec dłużnika.
Jeśli nie zgłosił się na wezwanie, zostało wszczęte postępowanie i wtedy przyszedł, ale pismo od komornika, że nie płaci 50% zasądzonych alimentów, co wtedy robicie?
Umarzacie postępowanie, bo przyszedł czy wydajecie decyzję o uchylającym się, bo nie płaci 50% ?

do umorzenia
gopsmops
Stażysta
Od: 08 sie 2022, 13:39
Zajmuję się: fa

Napisano: 01 sie 2023, 9:54

a na moje decyzja o uchylaniu :D
artykuł 5 ust 3a. mówi: "Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów."

nie ma tu nic o stawieniu się na wywiad, czy wypełnieniu przesłanki z powodu której zostało wszczęte postępowanie - żeby nie wystawić decyzji o uchylaniu ma płacić min 50%
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 01 sie 2023, 12:43

FA2016 pisze:
31 lip 2023, 10:50

Zależy co zostało ustalone na wywiadzie?
Jeśli np. jest zarejestrowany jako bezrobotny to umorzyłabym postepowanie i wysłała wniosek o aktywizację.
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 18 sie 2023, 10:16

Umorzyłabym postępowanie, bo jest już decyzja w obiegu, następnie zapytanie do CEPIK i wniosek do prokuratury.
kfiatek29
Praktykant
Od: 10 cze 2021, 14:01
Zajmuję się: fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x