Dłużnik - wniosek o zwrot prawa jazdy (może de Charette pomoże?) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 mar 2020, 17:56

Dłużnik złożył w u nas wniosek o zwrot prawa jazdy. Starosta na nasz wniosek wydał decyzję o jego zatrzymaniu x czasu temu (wtedy na tamten czas byliśmy OWD). Był na wywiadzie. Teraz Pan przychodzi i składa wniosek o zwrot u nas, lecz mieszka już w innej gminie. Stąd moje pytanie co robić:

1) wezwać do przedłożenia potwierdzenia wpłat przez 6 miesięcy minimum 50% zarządzonych alimentów:
a) jeśli ma potwierdzenie lub zaświadczenie od komornika to co wtedy?
b) jeśli nie ma potwierdzenia to co wtedy?

2) przekazać zgodnie z właściwością, gdyż teraz OWD jest tamta gmina w której obecnie mieszka? (Czyli zgodnie z ustawą, gdzie wyraźnie wskazane jest, że zwrot następuje na wniosek OWD, a nie na wniosek, którego zostało zabrane?)

3) przekazać wniosek do Starosty?

Pomóżcie, nie miałam takiego wniosku nigdy.
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 mar 2020, 22:01

6.Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1)ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust.3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub2)nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.

Odpowiedź na Twoje wszystkie pytania masz w artykule wyżej
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16

Napisano: 12 mar 2020, 23:41

reginaaa pisze:
12 mar 2020, 22:01
6.Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1)ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust.3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub2)nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.

Odpowiedź na Twoje wszystkie pytania masz w artykule wyżej
Wspomniałam o tym artykule, a przynajmniej o jego części, więc miałam go na uwadze. Moje pytanie wynika z tego, że radca prawny kazał przekazać nam wg właściwości do Starosty (?). Pan poszedł do swojego OWD obecnego, lecz go odesłali, ponieważ upierają się, że z takim wnioskiem może wystąpić organ na wniosek którego Starosta wydał decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy.
Przystaję przy tym, aby przekazać wg właściwości owszem, ale OWD dla Pana.

Chciałam żeby ktoś mnie nakierował czy dobrze myślę. Dzięki za fatygę :)
mooops
Referent

Napisano: 13 mar 2020, 10:05

Przekaż wniosek zgodnie z właściwością do organu właściwego dłużnika wskazując podstawę prawną i tyle. A wasz radca prawny niech się doinformuje...
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16

Napisano: 13 mar 2020, 13:33

reginaaa pisze:
13 mar 2020, 10:05
Przekaż wniosek zgodnie z właściwością do organu właściwego dłużnika wskazując podstawę prawną i tyle. A wasz radca prawny niech się doinformuje...
Tak zrobiłam ;)
mooops
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x