Dłużnik napisał wniosek o umorzenie zadłużenia, wniosek motywuje chorobą, znacznym stopniem niepełnosprawności co robić? Wszczynam postępowanie, piszę do OWD o przeprowadzenie wywiadu i ocenę sytuacji ( na jakiej podstawie?). Dodam, że dłużnik nigdy nic nie spłacał
oto procedura:
1)Jeżeli jesteś organem właściwym dłużnika to piszesz do komornika zapytanie czy dłużnik dokonywał spłat i po otrzymaniu odpowiedzi sprawdzasz czy egzekucja wobec dłuznika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3,5 i 7 lat. Jeżeli była to wtedy umarzasz 30%, 50%, 100 % należności zgodnie z art. 30 ust. 1
2)Jeżeli jesteś organem właściwym wierzyciela to wtedy musisz ustalić sytuację materialną, rodzinną, dochodową, zawodową, zdrowotną dłużnika jakie ponosi koszty i potem rozpatrujesz ten wniosek biorąc pod uwagę art. 30 ust. 2 czyli krótko rzecz ujmując odmawiasz
Sprawa jest o tyle skompilowana, że do tej pory byłam i OWW i OWD, uznałam dłużnika za uchylającego się, poszedł wniosek do prokuratury i Cepiku. W zeszłym tyg dostałam wniosek od dłużnika z innej części kraju gdzie podaje obecne miejsce zamieszkania. Jak wspomniałam wcześniej nic nie spłacał, co potwierdza komornik.