Dłużnik wpłacił na nasze konto

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
michmasz
Stażysta
Zajmuję się: FA, ŚW, DS
Kontakt:

Dłużnik wpłacił na nasze konto

Post autor: michmasz »

Dłużnik wpłacił całość zadłużenia na nasze konto. Fundusz nie jest pobierany już od kilku lat. Bo jak wyślę to do komornika to zapewne nie odeśle całej kwoty albo wcale nie zobaczymy tych pieniędzy... Dodam, że Pan ma zaległości w innych OPSach bo Pani ciągle zmieniała miejsce zamieszkania. Co byście zrobili?
mgops89
Stażysta
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR
Kontakt:

Re: Dłużnik wpłacił na nasze konto

Post autor: mgops89 »

mam dłużnika, który notorycznie wpłaca niewielkie sumy na nasze konto, a nie do Komornika. księguje je i zaraz wysyłam pismo do Komornika z informacją, że taki a taki dłużnik tego i tego dnia dokonał wpłaty na taką i siaką kwotę, która została zaksięgowana następująco na zadłużenie alimentacyjne i odsetki. Komornik to chyba sobie gdzieś zaznacza i odciąga od stanu zadłużenia, bo nigdy nie dzwonił z pretensjami ;)
michmasz
Stażysta
Zajmuję się: FA, ŚW, DS
Kontakt:

Post autor: michmasz »

Jeszcze ktoś się wypowie?
paulaaaPP
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: paulaaaPP »

mgops89 pisze:mam dłużnika, który notorycznie wpłaca niewielkie sumy na nasze konto, a nie do Komornika. księguje je i zaraz wysyłam pismo do Komornika z informacją, że taki a taki dłużnik tego i tego dnia dokonał wpłaty na taką i siaką kwotę, która została zaksięgowana następująco na zadłużenie alimentacyjne i odsetki. Komornik to chyba sobie gdzieś zaznacza i odciąga od stanu zadłużenia, bo nigdy nie dzwonił z pretensjami ;)
ja robie dokładnie tak samo
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Andrzej82 »

Mam podobny problem tylko u mnie komornik ma pretensje i prosi o podanie odstawy prawnej umożliwiającej przyjmowanie tych pieniędzy przez nasz OPS. Komornik twierdzi, że pieniądze powinniśmy jemu przesłać lub zwrócić do dłużnika.
Jak jest praktyka u Państwa w ośrodkach/urzędach?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

rozliczamy wpłatę plus informacja do komornika.
Mamy prawa wierzyciela
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ