dłużnik wyprowadził się, czy postępowanie zostało wszczęte? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 mar 2015, 9:38

wezwanie na wywiad alimentacyjny wysłane do dłużnika 2X awizo
zawiadomienie z art. 61 KPA 2x awizo
zawiadomienie z art 10KPA zwrot z informacją adresat wyprowadził się
czy w takim wypadku postępowanie zostało w ogóle wszczęte? należy je umorzyć?
czy tylko napisać do OWW, że dłużnik nie zamieszkuje na naszym terenie
Olka123

Napisano: 06 mar 2015, 10:58

Istotne jest to czy skutek doręczenia jest przy piśmie zawiadamiającym o wszczęciu postępowania (art. 61 kpa). Tu było podwójne awizo i nieodebranie przesyłki w terminie, więc zakładam, że skutek doręczenia zaistniał. A skoro tak, to postępowanie należy uznać za wszczęte skutecznie.
Art. 41. § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2015, 11:42

to mam wydać decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych a komu ją doręczę?
a może mam wydać decyzję o umorzeniu postępowania w spr. uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i komu ją doręczyć?
Olka123

Napisano: 06 mar 2015, 13:02

?
Olka123

Napisano: 06 mar 2015, 14:17

Olka123 pisze:to mam wydać decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych a komu ją doręczę?
a może mam wydać decyzję o umorzeniu postępowania w spr. uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i komu ją doręczyć?
Postępowanie masz wszczęte, więc ustalasz czy płacił przez ostatnie 6 miesięcy, a jeśli nie, to wydajesz decyzję o uznaniu... na adres, w którym masz skutek doręczenia zawiadomienia o wszczęciu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2015, 11:06

Z uwagi na fakt, iż ostatnia korespondencja została zwrócona z adnotacją adresat wyprowadził się, ja bym umorzył postepowanie i po tym zaczął go szukać i przez komornika art. 1086 kpc i po swojemu centralny zarząd służby więziennej, centrum personalizacji dokumentów przy MSWiA a jak nie to wniosek do sądu o ustalenie pełnomocnika dla osoby nieznanej z miejsca pobytu.
JUDGE

Napisano: 09 mar 2015, 12:58

JUDGE pisze:Z uwagi na fakt, iż ostatnia korespondencja została zwrócona z adnotacją adresat wyprowadził się, ja bym umorzył postepowanie i po tym zaczął go szukać i przez komornika art. 1086 kpc i po swojemu centralny zarząd służby więziennej, centrum personalizacji dokumentów przy MSWiA a jak nie to wniosek do sądu o ustalenie pełnomocnika dla osoby nieznanej z miejsca pobytu.
Skupmy się jednak na przepisach. Kpa nie odnosi się do ostatniej korespondencji. W toku postępowaniu (czyli po jego skutecznym wszczęciu) to na stronie ciąży obowiązek informowania o zmianie miejsca zamieszkania.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2015, 9:57

to mam wydać decyzje tak?
i komu ją doręczyć jak nie ma adresata
Olka123

Napisano: 12 mar 2015, 15:38

Masz wydać decyzję i wysłać ją na adres skutecznego wszczęcia postępowania. Jeśli nawet wróci z adnotacją "adresat wyprowadził się", to i tak zaistnieje skutek doręczenia.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x