wysłałam upomnienie i po tym otrzymałam wpłatę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 mar 2015, 10:18

Rozłożyłam dłużnikowi zadłużenie na raty. Ładnie wpłacał do sierpnia 2014 r. Potem zaczęły wpływać wpłaty w innych wysokościach od Komornika. Ja zaliczałam je na najstarsze zaległości, a nie na tą ratalną. Po jakimś czasie zadzwonił do mnie dłużnik i twierdziła, że nie płacił tych rat, bo myślał, że komornik to wpłaca, więc on już oddzielnie nie musi. Powiedziałam, że w związku z tym, iż nie płaci, otrzyma upomnienie i potem egzekucja. Nieposkutkowało, więc wysłałam przedwczoraj upomnienie. Wiem, że już dawno powinnam to zrobić, bo miałam warunek w decyzji ratalnej. Mój błąd. Dziś otrzymałam ratę od dłużnika. Taką jaką miał ustaloną w decyzji ratalnej.
Co ja mam dalej zrobić:
1. sprawdzić kiedy otrzymał upomnienie i nie wliczać kosztów jeśli wpłacił przed otrzymaniem upomnienia,
2. nie zaliczać tych kosztów, ale po 7 dniach wystawić tytuł, mimo, że wpłacił część
3. a najchętniej to bym anulowała upomnienie i cichutko czekała na następna wpłatę, bo wiem, że jak będzie egzekucja to grosza od niego nie dostanę.
ja:)

Napisano: 06 mar 2015, 11:28

Hej, może ktoś zerknąć?

Napisano: 09 mar 2015, 10:06

Zlitujcie się.....

Napisano: 09 mar 2015, 11:07

Powinnaś zawrzeć w decyzji ratalnej warunek, iż uchybienie terminu lub wysokości jednej z rat będzie stanowić podstawę do wszczęcia egzekucji
Jak tak się stało uchylasz decyzję ratalną, następnie wysyłam upomnienie i tytuł wykonawczy.
abc,.
Stażysta
Od: 08 sty 2015, 10:56
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2015, 14:12

Czyli teraz wystawiam tytuł na kwotę już pomniejszoną o tą wpłatę po upomnieniu?

Napisano: 10 mar 2015, 9:01

dokładnie tak, jeśli tylko zaliczyłaś jego ostatnią wpłatę na okres świadczeniowy, którego dotyczą raty i w następnej kolejności tytuły egzekucyjne.
abc,.
Stażysta
Od: 08 sty 2015, 10:56
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 9:56

Wiem, że może już przynudzam, ale muszę zapytać. Zaczynam w sumie dopiero, więc mam mnóstwo wątpliwości. Koleżanka z podatków powiedziała mi, że jeśli osoba dokona wpłaty przed otrzymaniem upomnienia, to nie liczę kosztów tego upomnienia. Więc jak to potem jest w: upomnienie jest, wystawiam tytuł, wpisuje, że upomnienie było, ale nie wpisuje jego kosztów? Oświećcie mnie proszę.......

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x