dłużnik za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 12 sie 2016, 8:12

Przepraszam ale stek bzdur. OWD z momentem kiedy dowie się,ze dłużnik nie mieszka na jego terenie przestaje być OWD. Nie ma żadnego umocowania do prowadzenia jakichkolwiek działąń. Nie ma żadnych podstaw do prowadzenia działań wykraczających poza nasza ustawę i poza.....granice RP.
Od szukania dłużnika jest Komornik, a nie domniemane OWD ani OWW.
Jeżeli otzrymujesz taka info od byłego OWD, to możez ja włożyc do teczki i zwrócic sie do komornika o ustalenie adresu dłuznika
Kotbehemot6

Napisano: 12 sie 2016, 8:18

j.w.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2016, 9:17

wow :) mimo wszystko dzięki wszystkim
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 09 gru 2016, 13:23

a co jeśli znamy adres dłużnika za granica komornik prowadzi nadal postępowanie i nadal wypłacamy FA
Karlitos
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 15:39
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 12 gru 2016, 10:22

Jak znamy dokładny adres na terenie UE to możemy mu tam wysłać informację o przyznaniu FA, ale postępowania wobec niego nie prowadzimy.
Art. 40 par 4 KPA
Strona, która nie ma miejsca zamieszkania lub zwykłego pobytu albo siedziby w Rzeczypospolitej Polskiej lub innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, jeżeli nie ustanowiła pełnomocnika do prowadzenia sprawy zamieszkałego w Rzeczypospolitej Polskiej i nie działa za pośrednictwem konsula Rzeczypospolitej Polskiej, jest obowiązana wskazać w Rzeczypospolitej Polskiej pełnomocnika do doręczeń, chyba że doręczenie następuje za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
nowa15

Napisano: 12 gru 2016, 16:02

mam odwrotną sytuacje dostałam wniosek o podjęcie działań, z zaświadczenia od komornika o bezskuteczności egzekucji wynika że dłużnika przebywa w USA więc nie jestem owd, czy powinnam wystąpić do komornika o ustalenie adresu dłużnika i odpisać do gminy ze nie jestem owd??
`monia

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x