dłużnik za granicą adres nieznany, sąd, informa i co robimy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lut 2016, 13:21

wnioskodawca twierdzi, że dłużnik jest za granicą ale nie zna adresu. Art. 15 ust. 4 pkt 3 lit e mówi o dostarczeniu informacji właściwego sądu lub instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynność, w szczególności w związku z:
brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dł. aliment za granicą.

Przyznam, że ja nie wymagałam takich informacji od wnioskodawcy.

Gdzie osoby składające wniosek z dłużnikami za granicą powinny się udać żeby uzyskać taki dokument? Jak to się załatwia?
I co my dalej z takim dokumentem robimy?
czarymary

Napisano: 05 lut 2016, 13:36

to jest dokument zamiast zaswiadczenia od komornika lub jeżeli było prowadzone wcześniej postępowanie u komornika to nie wymuszamy od stron żeby postępowanie umorzyć
natomiast wszędzie gdzie mamy informacje ze dłużnik przebywa za granicą to gonimy strony po takie zaświadczenie
z sądu okręgowego wystarczy wiedzieć w jakim kraju dłużnik przebywa(np. tutaj https://www.gdansk.so.gov.pl/egzekucja-a ... -zagranicy )
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 14:13

u mnie jak składają wniosek to przynoszą zaświadczenia od komornika. Ten zawsze podaje polski adres. Wnioskodawca też zawsze wpisuje en adres co podaje komornik. To nie miałam chyba podstaw żeby wysyłać do sądu po zaświadczenie?
Rozumiem, że w sytuacji gdy wnioskodawca napisze, że dłużnik za granicą to wtedy sąd?
czarymary

Napisano: 05 lut 2016, 14:20

czarymary pisze:u mnie jak składają wniosek to przynoszą zaświadczenia od komornika. Ten zawsze podaje polski adres. Wnioskodawca też zawsze wpisuje en adres co podaje komornik. To nie miałam chyba podstaw żeby wysyłać do sądu po zaświadczenie?
Rozumiem, że w sytuacji gdy wnioskodawca napisze, że dłużnik za granicą to wtedy sąd?
i wnioskodawca i czasami komornik tez podaje
bo jak sens pisać po raz kolejny do komornika o ustalenie adresu skoro napisał że np. od 3 lat w Niemczech
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 15:33

a to nie komornik powinien zamknąć postępowanie egzekucyjne i wysłać osobę do sądu ?
skoro komornik prowadzi egzekucję to na jakiej podstawie mam wysłać osobę do sądu ? co z egzekucją komornika ?
kasia26

Napisano: 05 lut 2016, 16:12

jeżeli dłużnik się odnajdzie za granicą i zacznie być ściągalny to wtedy wierzyciel może zamknąć sprawę o komornika, ale do tego czasu byłbym ostrożny.
Art. 15 mówi o tym co należy dostarczyć:
w przypadku gdy dłużnik przebywa poza granicami RP organem właściwym do wydania zaświadczenia stwierdzającego bezskuteczność egzekucji lub niemożność jej prowadzenia jest właściwy sąd lub zagraniczna instytucja egzekucyjna.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x