Dłużnik za granicą - co robić? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 lip 2016, 12:48

Prowadzę fundusz już od dawna i nie wiem jak to się stało, ale jeszcze nigdy nie miałam dłużnika za granicą. No, ale jak wiadomo co piękne w końcu się kończy.
Kobietka złożyła wniosek po raz pierwszy, nie wiedziała, że były mąż przebywa za granicą. Przyznaję fundusz, wypłacam, wysłałam wniosek do OWD o przeprowadzenie wywiadu. Wysłali wezwanie, korespondencja wróciła z adnotacją, że nie mieszka. Pismo do komornika i dostałam odpowiedź, że dłużnik mieszka w Niemczech.
Co teraz? Naprawdę przez tyle lat nie miałam dłużnika poza granicą Polski, wiec teraz za bardzo nie wiem jak ugryźć sprawę. Bardzo proszę o pomoc.
aneta35

Napisano: 30 lip 2016, 20:15

Jeśli Komornik nie podał adresu dłużnika ani osoby wyznaczonej do odbioru korespondencji, nic nie robisz. Do ubiegłego roku ustanawiało się kuratora dla nieobecnych. Teraz się tego nie robi.
fun-dusz

Napisano: 01 sie 2016, 9:41

Komornik podał mi dokładny adres dłużnika. Czy w związku z tym powinnam napisać do dłużnika, by wyznaczył osobę do odbioru korespondencji tutaj w Polsce?
aneta35

Napisano: 01 sie 2016, 12:03

Pani powinna pojsc do Sadu okregowego i założyc sprawe panu o egzekucje alimentów podajac adres. od sądu zaswiadcznie o bezskutecznosci (takie jak od komornika). a z Panem jako tako nie robi sie nic. mozna mu wysłac na dany adres informacje o przyznaniu swiadczen w Polsce. nie ma gminy własciwej dłuznika w Polsce to nie ma komu prowadzic postepowania.
koja

Napisano: 01 sie 2016, 14:00

Dziękuję bardzo za pomoc.
aneta35

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x