najlepiej do tego samego komornika co prowadzi postępowanie egzekucyjne z wniosku wierzycielki. A jak nie ma komornika to wybierz sobie jakiegoś własciwego ze względu na właściwość miejscowa w tym przypadku radziła bym na miejsce zamieszkania upawnionych i napisz wniosek o wszczęcie
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
wysłałam wniosek o przyłączenie do egzekucji wg miejsca zamieszkania upawnionych, a komornik cofnął mi wniosek uzasadniając że nie prowadzi wobec tej osoby egzekucji
Wysłałem kilka wniosków o wszczęcie post. egz. Jedni komornicy żądają uzupełnienia wniosku o aktualny adres zamieszkania i zameldowania, inni zwracają wniosek podając, że komornik sądowy działa w ramach jurysdykcji krajowej, że tutaj kompetentny jest jedynie sąd okręgowy. Był i taki przypadek, gdzie komornik w ogóle nie czytał wniosku, odsyłając go napisał, że nie przyjmuje wniosku o przyłączenie (a to przecież o wszczęcie wniosek), bo nie prowadzą postępowania wobec takiego dłużnika. Ogólnie tendencja jest w kierunku zwrotu tych wniosków do wierzyciela.
I tu się zastanawiam czy jest sens wysyłać te wszczęcia, sąd rozkłada ręce, a komornicy takie sprawy od siebie odpychają.
Skąd wiesz,ze przebywa stale za granicą?
- z pisma z Sądu? To wpinasz do akt i pijesz kawę
-nieoficjalnie? to bierzesz ostatnie znane miejsce zamieszkania dłuznika i wniosek o wszczęcie egzekucji.