dłużnik za granicą, wniosek o FA - plissss pomocy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 maja 2017, 8:07

Pani miała przyznane FA do lutego z postanowienia o zabezpieczeniu alimentacyjnym, była informacja z sądu o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą. 28 lutego kobieta zgłasza, ze ma wyrok prawomocny o alimenty i składa wniosek. Sprawę musiałam wydłużyć bo czekałam na informację z sądu. Teraz dostałam taką odpowiedź:

"Sąd Okręgowy w ... w sprawie z powództwa Pani ... przeciwko Panu ... o rozwód informuje, iż toczy się sprawa z wniosku Pani ... o dochodzenie roszczeń alimentacyjnych na rzecz małoletnich dzieci przeciwko pozwanemu .... zam. na terenie Norwegii - na podstawie Konwencji o dochodzeniu roszczeń alimentacyjnych za granicą, podpisanej w Nowym Jorku dnia 20 czerwca 1956 r."

Czy taka informacja wystarczy do przyznania FA? i od kiedy przyznać (od lutego - miesiąca złożenia wniosku, czy od maja bo teraz wpłynęła informacja z sądu - tak jak od komornika po 2 miesiącach egzekucji bezskutecznej)?

To moja pierwsza taka sprawa i o zabezpieczeniu i dłużnik za granicą :/
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 17 maja 2017, 9:29

mam podobną sytuację, wniosek złozony w kwietniu , załączona informacja z 11 kwietnia br która zawiera:1. data przesłania wniosku do organu zagranicznego 06.04.2017
2. stan sprawy na dzien 11.04.2017: " strona zagraniczna w terminie 30 dni od daty otrzymania wniosku winna potwierdzić jego wpływ oraz podac jakie wstępne działania zostały lub zostana podjęte..., Natomiast w ciągu 60 dni od day potwierdzenia wpływu wniosku organ zagraniczny informuje o stanie zaawansowania procesu rozpatrywania wniosku" Alimenty wg wierzycielki nie są płacone juz 3 m-ce wniosek w Sądzie złozony w marcu 2017 zupełnie nie wiem jak do tego podejść, prawnik mówi, że bezskutecznośc musi byc 2 m-ce tak jak przyp. sprawy prowadzonej przez komornika.Bardzo proszę o poradę bo zaram mam miesiąc od dnia złożenia wniosku, czy muszę czekac na druga informację ze sądu? czy dać pozostawienie bez rozpatrzenia?i potem nowy wniosek?
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 maja 2017, 14:26

nikt??? nic??? :cry:
anavika
Referent

Napisano: 17 maja 2017, 14:37

anavika jak miała przyznane to po co składała nowy wniosek?
Nie rozumiem tej sytuacji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2017, 15:14

Elmer pisze:anavika jak miała przyznane to po co składała nowy wniosek?
Nie rozumiem tej sytuacji
Elmer, wcześniej było tylko zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego na czas toczącego się postępowania o rozwód wg postanowienia sądu z lipca 2016 r. i tam napisali że te zobowiązania są "od lipca 2016 r. do czasu prawomocnego zakończenia procesu". Teraz już jest rozwód i zasądzone alimenty na podstawie wyroku sądu z 20 stycznia 2017 r. (prawomocny w lutym). Wg mnie tamto traci moc i do nowego wyroku - nowy wniosek FA i wolałam mieć zaświadczenie sądu bo to ta nieszczęsna zagranica :/

Kobieta wszystko składała na bieżąco, w lutym się wyrok uprawomocnił i w lutym od razu złożyła wniosek. Ale że dłużnik w Norwegii to wolałam mieć pismo z sądu o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą i dostałam taką odpowiedź jak niżej.

Nigdy nie miałam dłużnika za granicą i nie wiem jak wygląda informacja z sądu (poprzednia wyglądała zupełnie inaczej i był nawet nagłówek "INFORMACJA" i w treści wytłuszczone "dot. podjęcia przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą" :)

A teraz to nie wiem czy to już jest ta informacja czy jeszcze czekać :/
anavika
Referent

Napisano: 17 maja 2017, 15:21

od lutego.
Z Norwegią to będzie krótka piłka - zaraz będą wpłaty od dłużnika
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2017, 15:30

GRAS pisze:mam podobną sytuację, wniosek złozony w kwietniu , załączona informacja z 11 kwietnia br która zawiera:1. data przesłania wniosku do organu zagranicznego 06.04.2017
2. stan sprawy na dzien 11.04.2017: " strona zagraniczna w terminie 30 dni od daty otrzymania wniosku winna potwierdzić jego wpływ oraz podac jakie wstępne działania zostały lub zostana podjęte..., Natomiast w ciągu 60 dni od day potwierdzenia wpływu wniosku organ zagraniczny informuje o stanie zaawansowania procesu rozpatrywania wniosku" Alimenty wg wierzycielki nie są płacone juz 3 m-ce wniosek w Sądzie złozony w marcu 2017 zupełnie nie wiem jak do tego podejść, prawnik mówi, że bezskutecznośc musi byc 2 m-ce tak jak przyp. sprawy prowadzonej przez komornika.Bardzo proszę o poradę bo zaram mam miesiąc od dnia złożenia wniosku, czy muszę czekac na druga informację ze sądu? czy dać pozostawienie bez rozpatrzenia?i potem nowy wniosek?
komornik stwierdza bezskuteczność za ostatnie 2 miesiące,a sąd nie jest organem egzekucyjnym i wystawia tylko informację o podjęciu przez osobę czynności związanych wykonaniem tytułu za granicą

zresztą w definicji bezskuteczności jest zapis:
bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
a) braku podstawy prawnej do pojęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;

to kto ma stwierdzić tę bezskuteczność jak nie ma komornika, na pewno nie sąd okręgowy który jest tylko pośrednikiem.
Bierzesz od Strony informację z sądu i oświadczenie pod odpowiedzialnością karną od kiedy zalega ile zalega i w ile otrzymała w roku poprzedzającym okres zasiłkowy i przyznajesz od kwietnia jak spełnia pozostałe kryteria
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 7:59

serdeczne dzięki
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 18 maja 2017, 8:15

również dziękuję :)