Jakie działania podjąć wobec dłużnika??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 16 maja 2017, 13:51

Witam. Poradźcie proszę jak postąpić prawidłowo w takiej sytuacji: Dłużnik alimentacyjny, który jest naszym dłużnikiem już od kilku lat, stawił się o dziwo pierwszy raz na wywiad :o . Ponieważ nie płaci alimentów, nie pracuje, nie jest zarejestrowany w PUP, kazałam zarejestrować mu się w urzędzie pracy. Oznajmił, że w najbliższych dniach podejmuje zatrudnienie. W związku z tym zobowiązałam go do dostarczenia dokumentu potwierdzającego podjęcie zatrudnienia lub miał się zarejestrować w PUP w przypadku gdyby jednak zatrudnienia nie podjął.
Do dnia dzisiejszego Pan nie dostarczył ani umowy o pracę/umowy zlecenie ani nie zarejestrował się w PUP. Ponieważ nigdy wcześniej nie stawiał się na wezwania, jest już uznany za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, decyzja pozostaje w mocy. Co dalej mam zrobić??? Gdyby nie przyszedł wcale na ten wywiad, wtedy nie robiłabym nic, zgodnie z art. 5a ( według wytycznych ministerstwa ), ale on przyszedł niestety... Co robicie w takiej sytuacji? Wszczęcie postępowania nie bardzo, skoro decyzja, że jest uchylający się jest już wydana. Mam pisać do prokuratury i dołączyć tą decyzję z przed kilku lat, która de facto cały czas obowiązuje?
PatiS83
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 13:27
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny.

Napisano: 16 maja 2017, 14:22

W przypadku jeżeli nie wywiąże się ze zobowiązania "wracasz" do art. 5 i robisz całe postępowanie:
- wszczęcie
- 50%
- umorzenie bo już jest decyzja
- wniosek do prok. i Cepik ewentualnie wniosek do starosty
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 16 maja 2017, 14:25

Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź. Pozdrawiam :)
PatiS83
Praktykant

Napisano: 16 maja 2017, 14:40

ja bym wysłała mu zobowiązanie do zarejestrowania się w PUP, może cię zaskoczy :D :D
agnieszka76
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 14:37
Zajmuję się: Funduszem alimentacyjnym

Napisano: 16 maja 2017, 15:07

W takiej sytuacji wyślij mu najpierw zobowiązanie do zarejestrowania się w PUP jeśli się nie zarejestruje lub nie podejmie pracy to pisz zawiadomienie o wszczęciu postępowania. Ja jak mam odpowiedz od komornika ze nie płaci i informacje z PUP ze nie jest zarejestrowany wydaje kolejną decyzje uznającą go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i na tej podstawie składam wniosek o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy. W art 5a nie ma mowy o tym że jeśli dłużnik odmówi zarejestrowania w PUP to nie podejmujesz dalszych działań, więc działania robisz normalnie niezależnie od tego czy jest decyzja w mocy z poprzednich okresów czy nie.
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 maja 2017, 15:12

Moim zdaniem jak się nie zarejestruje i jest wydana decyzja uznająca pozostająca w mocy to informację do komornika i OWW o podjętych działaniach.
agnieszka76
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 14:37
Zajmuję się: Funduszem alimentacyjnym

Napisano: 16 maja 2017, 15:45

Mimo, że dałam mu już na wywiadzie pismo do podpisania, że zarejestruje się u PUP w przypadku nie podjęcia zatrudnieni, mam jeszcze raz go zobowiązać? Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi i zainteresowanie moją sprawą :) Najgorsze jest to, że każdy inaczej interpretuje te przepisy i nie ma jednego stanowiska w tej sprawie. W innych zresztą również. Nie wiem jak u Was, ale u nas często jest tak, że siedząc w jednym pokoju we cztery, rozpatrując jakąś sprawę, każda z nas inaczej interpretuje przepisy :?
PatiS83
Praktykant

Napisano: 17 maja 2017, 8:08

Już raz go zobowiązałaś i się nie wywiązał. Jedyne co jeszcze moższesz to go wezwać żeby stawił się i przedstawił zaświadczenie potwierdzjące rejestrację albo przedstawił umowę o prcę. Jeżeli nie przyjdzie z tymi dokumentami to wszczynasz.
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 maja 2017, 8:43

Ok. Tak też właśnie zrobię. Dzięki aGa111 :)
PatiS83
Praktykant

Napisano: 17 maja 2017, 9:24

a co w przypadku:
-jest decyzja o uznaniu za uchylającego się
-była prokuratura
kolejny wniosek
-wezwanie na wywiad-wywiad i oświadczenie majątkowe
-bezrobotny
-aktywizacja
-informacja z PUP, że omowa przyjęcia propozycji pracy
i już się zakręciłam :oops: napiszcie co dalej? :cry:
TOTKO
Stażysta